Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Στο ηφαίστειο της Μέσης Ανατολής

Εντονη κινητικότητα σημειώνεται τις τελευταίες μέρες στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Μικρές ειδήσεις των τελευταίων ημερών που δεν πρέπει να τις προσπεράσουμε έτσι...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, αυτά που έγιναν μέχρι το δημοψήφισμα και αυτά που πρόκειται να γίνουν στην Ευρώπη με βασικό θέμα το Ελληνικό ζήτημα άφησαν για λίγο έξω από τη προσοχή μας την έντονη δραστηριότητα και την πυκνότητα των γεγονότων της...
γειτονιάς μας, της Μέσης Ανατολής. Η εικόνα της περιοχής κρύβει ανυπολόγιστους κινδύνους γενικευμένης ανάφλεξης. Μια μικρή αναφορά στις ειδήσεις των τελευταίων ημερών έχει ως εξής:

ΣΥΡΙΑ – ΡΟΖΑΒΑ

Τα ξημερώματα της Πέμπτης 25 Ιούνη μισθοφόροι του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS),πέντε μήνες μετά την ήττα τους και την απομάκρυνσή τους από τους Κούρδους μαχητές των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας YPG/YPJ, ξεκινούν επίθεση για να ανακαταλάβουν το απελευθερωμένο Κομπανί. Η προσπάθεια του ISIS γίνεται για να αποκαταστήσουν τους δρόμους ανεφοδιασμού τους με όπλα, μισθοφόρους και άλλα εφόδια με την Τουρκία. Οι γραμμές επικοινωνίας και ανεφοδιασμού του ISIS με την Τουρκία είχαν κλείσει μετά και την απώλεια της κουρδικής πόλης Ταλ Αμπιάντ, πριν από 3 βδομάδες.
Το αξιοσημείωτο σε αυτή την επίθεση είναι ότι ξεκίνησε μέσα από την Τουρκία, από την περιοχή Σουρούτς της τουρκικής επαρχίας Σανλιούρφα, στα συροτουρκικά σύνορα. Την ίδια ώρα μια άλλη ομάδα ισλαμοφασιστών, ντυμένοι με στολές των Κούρδων μαχητών του YPG και με τη σημαία του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» επιτέθηκαν, νότια του Κομπανί, στο χωριό Μπάκχα Μποτάν, εκτελώντας πάνω από 20 άτομα, κυρίως μωρά, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους.
Την ίδια ώρα ισχυρή επίθεση δέχτηκε και η πόλη Χάσακα στην βορειοανατολική Συρία.
Αργά το βράδυ της Παρασκευής 26 Ιούνη ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογανκατηγόρησε τα κουρδικά κόμματα PKK της Τουρκίας και PVD της Ροζάβα στη Συρία ότι επιχειρούν να αλλάξουν τη δημογραφική σύνθεση της περιοχής και δήλωσε ότι «Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ να σχηματιστεί ένα κουρδικό κράτος που να περιλαμβάνει τις νοτιοανατολικές περιοχές της και τμήματα της βόρειας Συρίας… Θα συνεχίσουμε τη μάχη μας προς αυτήν την κατεύθυνση όποιο κι αν είναι το κόστος». Ο Ερντογάν προσπαθεί να δημιουργήσει τις συνθήκες έτσι ώστε να προχωρήσει ο τουρκικός στρατός σε στρατιωτικές επιχειρήσεις μέσα στο έδαφος της Συρίας. Η Τουρκία εδώ και καιρό αλλά τις τελευταίες μέρες πιο έντονα επεξεργάζεται σχέδια για την πραγματοποίηση μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία με στόχο τη δημιουργία μιας «στρατιωτικής ουδέτερης ζώνης» 110 χιλιομέτρων κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων και σε βάθος 33 χιλιομέτρων μέσα στο συριακό έδαφος με πρόσχημα την προστασία των αμάχων προσφύγων, την αντιμετώπιση των συριακών δυνάμεων και της απειλής του ISIS και με προφανή επιδίωξη την αποτροπή της δημιουργίας και εδραίωσης μιας μεγάλης ζώνης κάτω από τον έλεγχο των Κούρδων.
Οι Κούρδοι μαχητές του YPG/YPJ ανακοίνωσαν την Κυριακή 29 Ιούνη ότι έδιωξαν για άλλη μια φορά τον ISIS και έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους το Κομπανί.
Στις συγκρούσεις των προηγούμενων ημερών έχασαν τη ζωή τους πάνω από 200 άμαχοι, 20 Κούρδοι υπερασπιστές και 60 μισθοφόροι του ISIS. Παράλληλα δυνάμεις του συριακού στρατού κατάφεραν να τους διώξουν και από την πόλη Χάσακα.
Στο Κομπανί σήμερα ζουν περίπου 20.000, πέντε μήνες μετά την απελευθέρωση της πόλης, 4 – 5.000 από αυτούς είναι από τους μόνιμους κάτοικους που επέστρεψαν και οι υπόλοιποι πρόσφυγες από τις γύρω περιοχές. Το Κομπανί είχε 60.000 κατοίκους.


Την Παρασκευή 26 Ιούνη είχαμε τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις αυτοκτονίας από μέλη του Ισλαμικού Κράτους , σε Τυνησία, Κουβέιτ και νότια Γαλλία.

ΤΥΝΗΣΙΑ

Αιματηρή επίθεση από ακραίους ισλαμοφασίστες οπλισμένους με καλάσνικοφ, σημειώθηκε την Παρασκευή 26 Ιούνη στην παραλία της τυνησιακής πόλης Σουςπροκαλώντας τον θάνατο 37 ατόμων, οι περισσότεροι ήταν τουρίστες, συνταξιούχοι από τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Αγγλία, και τον τραυματισμό 36 άλλων τουριστών.
Ηταν η δεύτερη επίθεση ισλαμιστών που σημειώνεται στη Τυνησία από τις 18 του περασμένου Μάρτη, με στόχο τουρίστες, που έγινε στο μουσείο Μπαρντό της Τύνιδας, με 21 ξένους τουρίστες και Τυνήσιους νεκρούς.


ΚΟΥΒΕΪΤ

Την ίδια ώρα Σαουδάραβας σουνίτης ζωσμένος με εκρηκτικά πραγματοποιεί επίθεση αυτοκτονίας μέσα σε σιίτικο τζαμί όπου βρίσκονταν πάνω από 2000 άτομα, στη πόλη του Κουβέιτ και προκαλεί το θάνατο 26 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 230. Το «Ισλαμικό Κράτος» με μήνυμα ανέλαβε την ευθύνη.


ΓΑΛΛΙΑ

Ακραίος ισλαμιστής επιτέθηκε σε εργοστάσιο που κατασκευάζει φιάλες προπανίου της AirProducts στην Γκρενόμπλ της νότιας Γαλλίας. Ο δράστης εισέβαλε στο προαύλιο του εργοστασίου, αποκεφάλισε τον πρώτο άνθρωπο που συνάντησε, κρέμασε το κεφάλι του στα κάγκελα, δίπλα του σήκωσε μια σημαία του «Ισλαμικού Κράτους» και στη συνέχεια προκάλεσε έκρηξη με την οποία τραυματίστηκαν άλλα δυο άτομα.


ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Από την 1 του Ιούλη ο αιγυπτιακός στρατός έχει εξαπολύσει μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια χερσόνησο του Σινά ατά των ισλαμιστών μισθοφόρων της Οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος Επαρχίας Σινά». Ο εκπρόσωπος του αιγιπτιακού στρατού ανακοίνωσε ότι «σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις τουλάχιστον 241 τρομοκράτες, συνελήφθησαν άλλοι τέσσερις και υποβάλλονται σε ανακρίσεις 29 ύποπτοι». Ωστόσο με το πρόσχημα της αντιμετώπισης των ακραίων ισλαμιστών και την ανάσχεση των βομβιστικών επιθέσεων εναντίον των δυνάμεων του αιγυπτιακού στρατού που επιχειρούν ορισμένοι από την οργάνωση των «Αδελφών Μουσουλμάνων» η κυβέρνηση του Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι ετοιμάζει νέο τρομονόμο με στόχο τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού της Αιγύπτου.


ΥΕΜΕΝΗ

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση το αιματοκύλισμα του λαού της Υεμένης από τους βομβαρδισμούς που ξεκίνησαν στις 26 Μάρτη από την Σαουδική Αραβία και του συμμάχους της. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ η κατάσταση της Υεμένης βρίσκεται στο ανώτατο επίπεδο επείγουσας ανθρωπιστικής κρίσης. Το 80% του λαού της χώρας, άνω από 22.000.000 άτομα, υποφέρουν από ελλείψεις σε νερό, φάρμακα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. 10.000.000 Υεμενίτες δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, ενώ 13.000.000 παλεύουν για να βρουν ένα κομμάτι ψωμί. Οι νεκροί από του βομβαρδισμούς ξεπερνούν ήδη τους 3.000 και η συντριπτική του πλειοψηφία είναι γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι.
Μια ιδιαίτερα ανατριχιαστική είδηση δημοσίευσε ο Ριζοσπάστης της Τρίτης 30 Ιούνη:
«Οι Σαουδάραβες ιμπεριαλιστές φαίνεται πως δεν αρκούνται μόνον στις βόμβες που ρίχνουν από τις 26 Μάρτη για να αιματοκυλίσουν το λαό της Υεμένης αλλά και σε άλλα πιο δόλια μέσα. Πληροφορίες του ημι-επίσημου ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων FARS ανέφεραν χτες πως «δεκάδες Υεμενίτες» μολύνθηκαν με τους ιούς που προκαλούν το ΑIDS, την ηπατίτιδα και άλλες μολυσματικές ασθένειες όταν τους χορηγήθηκαν φάρμακα που συμπεριλαμβάνονταν σε φορτίο «ανθρωπιστικής» βοήθειας της Σαουδικής Αραβίας.
Σχετικές καταγγελίες φέρεται πως έκανε στο πρακτορείο FARS ο Δρ. Χασάν Καρίμ που υποστήριξε ότι τα δεκάδες κρούσματα μολύνσεων έγιναν έπειτα από τη χορήγηση φαρμάκων του «φορτίου βοήθειας» από τη Σ. Αραβία και ότι την ύπαρξη ιών στο φορτίο με τα φάρμακα επιβεβαίωσαν ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μολονότι ο τελευταίος δεν είχε εκδώσει τουλάχιστον έως χτες σχετική ανακοίνωση».

ΝΙΓΗΡΙΑ – ΚΕΝΥΑ

Στην Κένυα συνεχίζεται η εγκληματική δράση της σομαλικής ισλαμιστικής οργάνωσης«Αλ Σαμπάμπ». Προχτές Τρίτη 7 Ιούλη ομάδα της Αλ Σαμπάμπ, επιτέθηκε σε εγκαταστάσεις ενός λατομείου στην πόλη Μαντέρνα, στα σύνορα της Κένυας με τη Σομαλία, έβαλε φωτιά σε καταλύματα εργατών του λατομείου, πέταξαν χειροβομβίδες σε εισόδους σπιτιών και προκάλεσαν το θάνατο 14 ατόμων και αρκετούς τραυματίες. Η πόλη Μαντέρνα έχει θρηνήσει τουλάχιστον 85 νεκρούς την τελευταία διετία. Στην Κένυα συνολικά την τελευταία τετραετία οι ισλαμοφασίστες της Αλ Σαμπάμπ έχουν σκοτώσει κατά τη διάρκεια επιθέσεων, πάνω από 420 ανθρώπους.
Στη Νιγηρία με τα τρομακτικά οικονομικά προβλήματα, το μπαράζ επιθέσεων που εξαπολύουν καθημερινά οι εγκληματίες στο όνομα του Ισλαμ της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» συνεχίζεται: Επίθεση αυτοκτονίας μέλους της οργάνωσης στη νιγηριανή πόληΖάρια με αποτέλεσμα τον θάνατο 25 αμάχων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων ανθρώπων.
Την Κυριακή 5 Ιούλη στη Νιγηριανή πόλη Τζος η Μπόκο Χαράμ με δυο βομβιστικές επιθέσεις σε τέμενος και σε εστιατόριο σκότωσαν 51 ανθρώπους και προκάλεσαν τον τραυματισμό άλλων 65. Στο τέμενος Γιαντάγια που δέχτηκε την επίθεση οι ιεροκήρυκες υποστήριζαν την ανεξιθρησκεία στη Νιγηρία και την ειρηνική συμβίωση των Νιγηριανών ανεξάρτητα από τη θρησκεία τους.
Μόνο τις τελευταίες πέντε μέρες πάνω από 400 Νιγηριανοί πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια των άγριων επιθέσεων που εξαπολύει η Μπόκο Χαράμ στην βορειοανατολική Νιγηρία.


Η κλιμάκωση και συντονισμένη δράση των τυφλωμένων ακραίων ισλαμιστών και των μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους» στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της υποσαχάριας Αφρικής, σκορπάει το θάνατο στους κατοίκους και δημιουργεί ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις προσφέροντας άλλοθι για στρατιωτικές επεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, οι οποίες αφού τους δημιούργησαν τώρα τους χρησιμοποιούν για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους και να λύσουν τις μεταξύ τους διαφορές. Το ISIS είχε απειλήσει πριν από λίγες μέρες ότι «θα μετατρέψει τον μήνα της νηστείας του Ραμαζανιού σε καταστροφή για τους άπιστους». Το Ραμαζάνι, για φέτος, έχει αρχίσει στις 18 Ιούνη και τελειώνει στις 16 Ιούλη.
Η Μέση Ανατολή ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Η Τουρκία έτοιμη να επέμβει στρατιωτικά, οι Αμερικανοί εμπλέκονται όλο και περισσότερο, οι Ευρωπαίοι εξετάζουν σχέδια να ξαναεπέμβουν, για αρχή, στην Λιβύη και την Τυνησία. Οι Σαουδάραβες με τους συμμάχους τους αιματοκυλούν την Υεμένη. Οι Ιρανοί ακονίζουν τα μαχαίρια τους, η Αίγυπτος διαγκωνίζεται για το μερίδιο της πίτας που της «αναλογεί».
Και μέσα σε όλα αυτά ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, ο Νίκος Κοτζιάς, την επομένη του δημοψηφίσματος, συναντιέται με τον αρχιμακελάρη της περιοχής, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπου αποκάλυψε ότι υπάρχει «αμοιβαία απόφαση για μια δυναμική ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των λαών μας, που συνδέονται με δεσμούς φιλίας». Αλλωστε κατά τον κ. Κοτζιά «η σταθερότητα και η ασφάλεια αποτελούν το κοινό συμφέρον» Ελλάδας – Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου