Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Γερμανία: "Eκρηκτική" η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας χαρακτήρισε "εκρηκτική" την κατάσταση στην Ουκρανία και κάλεσε τις δύο πλευρές στη σύγκρουση να πραγματοποιήσουν γρήγορα συνομιλίες για να αποφύγουν έναν φαύλο κύκλο βίας...

Image

Σε συνέντευξή του, ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ δήλωνει ότι πρότεινε σε συνομιλίες με τους ομολόγους του της Ουκρανίας και της Ρωσίας να συνεδριάσουν επειγόντως το Κίεβο και οι φιλορώσοι αυτονομιστές μαζί με...

αντοπροσώπους του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) για να προσπαθήσουν να μειώσουν τις εντάσεις.


"Η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία είναι εκρηκτική", δήλωσε ο Στάινμαϊερ στην Bild am Sonntag. "Διακυβεύονται πολλά. Αν τα δύο μέρη της σύγκρουσης δεν επιστρέψουν στην ειρηνευτική διαδικασία, μπορεί να προκληθεί ανά πάσα στιγμή νέα στρατιωτική κλιμάκωση", πρόσθεσε ο υπουργός.

Τρεις πολίτες σκοτώθηκαν σε δυο μέρες (Παρασκευή - Σάββατο) στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι αρχές κατήγγειλαν έναν αριθμό βομβαρδισμών χωρίς προηγούμενο, παρά την εκεχειρία. Δύο πολίτες σκοτώθηκαν και δεκαπέντε άλλοι τραυματίστηκαν στους βομβαρδισμούς σε πολλές κοινότητες που συνεχίζει να ελέγχει η κυβέρνηση στην περιοχή Ντονέτσκ, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο τοπικοί αξιωματούχοι πιστοί στο Κίεβο.
Επίσης τραυματίστηκαν δύο Ουκρανοί στρατιώτες στην περιοχή όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων Αντρίι Λισένκο. Στη Γκορλίβκα, μια πόλη που ελέγχουν οι αυτονομιστές αντάρτες κοντά στο Ντονέτσκ, ένας πολίτης σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν, ανέφεραν από τη δική τους πλευρά οι αυτονομιστικές αρχές.
Στη γραμμή του μετώπου «η ένταση αυξάνεται εκ νέου», σχολίασε ο Λισένκο.

«Μέσα στις τελευταίες 24 ώρες [σ.σ Παρασκευή - Σάββατο] καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός πυρών [από τους αντάρτες] των τελευταίων έξι μηνών», πρόσθεσε ο ίδιος, κατηγορώντας τους αυτονομιστές πως χρησιμοποιούν «όλους τους τύπους όπλων που διαθέτουν: πυροβόλα, άρματα μάχης, όλμους, εκτοξευτήρες ρουκετών και ελαφρά όπλα», κυρίως γύρω από τα συντρίμμια του αεροδρομίου του Ντονέτσκ.

Θέσεις του ουκρανικού στρατού κοντά στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης, της τελευταίας μεγάλης πόλης στην ανατολική Ουκρανία που τελεί υπό τον έλεγχο του Κιέβου, επλήγησαν με ρουκέτες Γκραντ και με βαριά πυροβόλα διαμετρήματος 150 χιλιοστών, όπλα η χρήση των οποίων έχει απαγορευθεί βάσει της ειρηνευτικής συμφωνίας Μινσκ 2, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας λέει ότι φοβάται πως οι αντάρτες θα εξαπολύσουν νέα επίθεση περί την 24η Αυγούστου, ημέρα της ανεξαρτησίας της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.
Στα τέλη του Αυγούστου του 2014 οι δυνάμεις των ανταρτών που υποστηρίζονταν, σύμφωνα με το Κίεβο και δυτικές κυβερνήσεις, από ρωσικές δυνάμεις, είχαν περικυκλώσει μια μεγάλη δύναμη Ουκρανών στρατιωτών κοντά στην πόλη Ιλοβάισκ, νοτιοανατολικά του Ντονέτσκ. Ο ουκρανικός στρατός είχε, σύμφωνα με το Κίεβο, 336 απώλειες μέσα σε πέντε ημέρες.

Η ήττα εκείνη, η βαρύτερη που έχει υποστεί ο ουκρανικός στρατός στον πόλεμο, είχε σημειωθεί ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις έλεγαν πως βρίσκονταν κοντά στην κατάπνιξη της εξέγερσης των φιλορώσων αυτονομιστών. Το Κίεβο, που μερικές ημέρες αργότερα συνήψε την πρώτη ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι έχει αναπτύξει χιλιάδες στρατιώτες στο ουκρανικό έδαφος για να υποστηρίξει τους αυτονομιστές, κάτι που η κυβέρνηση της Ρωσίας διαψεύδει κατηγορηματικά.

Τουλάχιστον 6.800 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον πόλεμο που ξέσπασε στην Ουκρανία τον Απρίλιο του 2014, κατά στοιχεία του ΟΗΕ.
Η κατάπαυση του πυρός βάσει της λεγόμενης συμφωνίας Μινσκ 2, η οποία συνήφθη τον περασμένο Φεβρουάριο, γενικά εφαρμοζόταν, παρά τα συχνά αιματηρά επεισόδια, πλέον όμως έχει τεθεί εκ νέου υπό αμφισβήτηση, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες η βία εντάθηκε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου