Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Τι συμβαίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους μουσουλμάνους στην Ροδόπη...

Χωρίς χριστιανό βουλευτή μένει η πιο ευαίσθητη -από εθνικής πλευράς- περιοχή της χώρας, η Ροδόπη, εξαιτίας των άδικων ρυθμίσεων του εκλογικού νόμου... 


Αντίθετα και οι τρεις βουλευτές του νομού (δύο του ΣΥΡΙΖΑ και ένας από το Ποτάμι) είναι μουσουλμάνοι με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, η...
οριακή πλειοψηφία (155 εδρών) της νέας κυβέρνησης να εξαρτάται σε ειδικές περιπτώσεις από αυτούς!

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτος στη Ροδόπη με 39,51% και εξέλεξε τους Μουσταφά Μουσταφά και Αιχάν Καραγιουσιούφ. Όμως αν και η ΝΔ ήρθε δεύτερο κόμμα με 22,67%, δεν εκλέγεται βουλευτής ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Την άλλη έδρα παίρνει, μολονότι είναι τρίτο κόμμα με 16,91%, το Ποτάμι εκλέγοντας τον Ιλχάν Αχμέτ.

Αυτή η στρέβλωση οφείλεται στους μηχανισμούς εξομάλυνσης που προβλέπει το εκλογικό σύστημα για την κατανομή των εδρών ανά την Ελλάδα. Ανάλογες αδικίες παρατηρούνται και σε άλλες περιοχές όπου συμβαίνει να εκλέγουν βουλευτές κόμματα με ελάχιστη δύναμη ενώ αντιθέτως να μένουν δίχως εκπροσώπηση άλλα με υψηλότερο ποσοστό.

Η περίπτωση της Ροδόπης όμως είναι πολύ ιδιαίτερη λόγω των πληθυσμιακών συνθηκών στην περιοχή και της προσπάθειας της Άγκυρας να χρησιμοποιήσει τους Έλληνες μουσουλμάνους για τα ύπουλα παιχνίδια της εις βάρος της χώρας μας. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που η Ροδόπη μένει δίχως χριστιανό βουλευτή από κανένα κόμμα. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η ειρωνεία της (εκλογικής) τύχης διότι στις τριεδρικές προβλέπεται ότι η κατανομή των εδρών γίνεται αναλογικά με βάση τη δύναμη των κομμάτων εντός του νομού πλην ακραίων εξαιρέσεων όταν δεν συμπληρώνεται το μπόνους για το πρώτο κόμμα. Μια τέτοια εξαίρεση προέκυψε τώρα και έτσι ο Αιχάν Καραγιουσιούφ «έκλεψε» την έδρα από τον Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Πέρα από τις ανισορροπίες του εκλογικού συστήματος, η περίπτωση της Ροδόπης συνοδεύεται και από ένα σοβαρό παρασκήνιο. Στις εκλογές του Ιανουαρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ -στην προσπάθειά του να έρθει πρώτο κόμμα- ανέτρεψε την πάγια τακτική όλων των κομμάτων να συμπεριλαμβάνουν το πολύ έναν «ισχυρό» μουσουλμάνο υποψήφιο στους νομούς με έντονο μειονοτικό στοιχείο. Έτσι στη Ροδόπη εκτός από τον Αϊχάν Καραγιουσούφ που ήταν ήδη βουλευτής συμπεριέλαβε και τον Μουσταφά Μουσταφά. Την ίδια ώρα είχαν αποκλειστεί τοπικά στελέχη που διακρίνονταν για τις πατριωτικές απόψεις τους προκαλώντας την αντίδραση ακόμη και του (μετέπειτα υπουργού Εξωτερικών!) Νίκου Κοτζιά. Τόσο ο Κραγιουσούφ όσο και o Μουσταφά πάντως είναι γνωστοί για την ευθυγράμμισή τους με την Άγκυρα και τις στενές σχέσεις τους με το τουρκικό προξενείο καθώς και για τη στήριξη που είχαν προσφέρει στις ευρωεκλογές στο τουρκόφιλο κόμμα DEB που ξεπέρασε στη Ροδόπη το 42%.

Οσο για τον Ιλχάν Αχμέτ κινείται και αυτός στο ίδιο μήκος κύματος. Από τη ΝΔ κατά το παρελθόν είχε μεταπηδήσει στη Δημοκρατία Συμμαχία της Ντ. Μπακογιάννη, στη συνέχεια δοκίμασε την τύχη του με την ΔΗΜΑΡ του Φ. Κουβέλη κι όταν απέτυχε κι εκεί βρήκε στέγη στο Ποτάμι του Στ. Θεοδωράκη. Τον Ιανουάριο δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής αλλά τώρα η πτώση των ποσοστών του κόμματος τον ευνόησε καθώς αυτός αύξησε τις ψήφους του στον μουσουλμανικό πληθυσμό.


Από την πλευρά του ο κ. Στυλιανίδης εξέφρασε την «ανησυχία» του για το γεγονός ότι ο εκλογικός νόμος «στέρησε την έδρα από τη Ροδόπη, ακυρώνοντας την δίκαιη και ισόρροπη εκπροσώπηση χριστιανών και μουσουλμάνων που επί χρόνια με επίμονους αγώνες κατοχύρωνα» και σεβόμενος το εκλογικό αποτέλεσμα διατύπωσε την ευχή «η τοπική κοινωνία και η πατρίδα να μην πληρώσουν ακριβότερα το τίμημα εσφαλμένων επιλογών και κακών εκλογικών συστημάτων». 
Ανδρέας Καψαμπέλης


Σχόλιο από "ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ": Οι στρεβλώσεις του εκλογικού νόμου, είναι μόνο η μία και η πλέον ανώδυνη πλευρά αυτής της βρώμικης ιστορίας. Η εθνική μειοδοσία, η κατάπτυστη όσο και ένοχη στάση των πολιτικών ηγεσιών αλλά και των ίδιων των ψηφοφόρων, είναι η άλλη πλευρά, η εγκληματική πλευρά, που συνιστά μια εθνικά προδοτική στάση, είναι αυτή που συνιστά το κορυφαίο πρόβλημα και η οποία δεν πρέπει να αποσιωπάται. Δείτε περισσότερα γι αυτό το αίσχος στο άρθρο που ακολουθεί:



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου