Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Μία αμφιλεγόμενη ενδεχομένως και επικίνδυνη διαθρησκευτική πρωτοβουλία με την υπογραφή του Υπουργείου Εξωτερικών

Από μια πρώτη ματιά, υπάρχουν κάποιοι που την εκλαμβάνουν ως μια πρωτοβουλία ελεγχόμενης μετριοπάθειας, που μπορεί και να εναρμονίζεται πλήρως με την φανερά διακηρυγμένη επιδίωξη των πρωτεργατών και οργανωτών της...

Ο ΥφΕΞ Γιάννης Αμανατίδης (Α) υποδέχεται τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο (Δ) στο αεροδρόμια ο οποίο προκειται να συμμετάσχει στις εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης με θέμα: «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015. ΑΠΕ - ΜΠΕ, λέξανδρος Μπελτές

Ωστόσο, οι συντελεστές, οργανωτές και εμπνευστές της, διαθέτουν παρελθόν, και η νεοταξίτικη στρατηγική, έχει συγκεκριμένες στοχεύσεις, που μόνο ως αθώες δε μπορούν να εκλαμβάνονται. Έτσι με όχημα τη φαινομενικά αθώα διαθρησκευτική προσέγγιση, αυτό που προωθείται δεν είναι μονάχα η δόλια όσο και επικίνδυνη πολυπολιτισμικότητα και...

η χυλοποίηση των λαών, αλλά παράλληλα με αυτήν, προωθείται και ένα ιδιότυπο αξιακό χωνευτήρι, μέσα στο οποίο επιδιώκεται να αλεστούν και να αφυδατωθούν από το ουσιαστικό περιεχόμενό τους, οι ίδιες οι αξίες της ορθοδοξίας.

Έτσι, η πολιτική και θρησκευτική ηγεσία του τόπου, πρωτοστατεί σε μια καλοσερβιρισμένη επικοινωνιακά διαθρησκευτική πρωτοβουλία, που στην πραγματικότητα μόνο ανησυχίες και δεύτερες σκέψεις μπορεί να τροφοδοτεί. 

Όλοι αυτοί, πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες, οι οποίοι συστηματικά και προκλητικά αδιαφόρησαν για τους ελληνορθόδοξους πληθυσμούς σε Ουκρανία, Συρία, Αίγυπτο και αλλού... Όλα αυτά τα ανεπαρκέστατα ανδρείκελα, που εγκατέλειψαν αυτούς τους πληθυσμούς στη δολοφονική μανία των συμμοριών του Ισλαμοφασισμού, θυμήθηκαν ξαφνικά και όψιμα, να αναλάβουν πρωτοβουλία για τη δήθεν υπεράσπισή τους, μέσα από "διαθρησκευτικές" πρωτοβουλίες νεοταξίτικης έμπνευσης και κοπής, οι οποίες στην ουσία αυτό που υπηρετούν είναι τις λογικές της εθνικής, πολιτισμικής και θρησκευτικής απαξίωσης.

Παραθέτουμε στη συνέχεια σχετικό άρθρο από το ιστολόγιο του Μ. Ιγνατίου, και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

Ο ΥφΕΞ Γιάννης Αμανατίδης (Α) υποδέχεται τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο (Δ) στο αεροδρόμια ο οποίο πρόκειται να συμμετάσχει στις εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης με θέμα: «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015.

Το επίκεντρο ενός σημαντικού διαλόγου, υπό τη σκιά των δραματικών συγκρούσεων σε διάφορες περιοχές της Μέσης Ανατολής, γίνεται, σήμερα και αύριο, η Αθήνα, που θα ενώσει για πρώτη φορά όλες τις χριστιανικές Εκκλησίες της Μέσης Ανατολής, ηγέτες και επιφανείς προσωπικότητες του μουσουλμανικού και εβραϊκού κόσμου, καθώς και υπουργούς Εξωτερικών τεσσάρων χωρών.
Η Διεθνής Διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός και πολιτιστικός πλουραλισμός και ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», που διοργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, με πρωτοβουλία του Νίκου Κοτζιά, και αρχίζει σήμερα, είναι μία ελληνική προσπάθεια για τον συντονισμό των προσπαθειών στην προστασία των χριστιανικών πληθυσμών και τον σεβασμό της πολυπολιτισμικότητας και της πολυθρησκευτικότητας στη Μέση Ανατολή.
Ένας από τους βασικούς στόχους της ελληνικής διπλωματικής πρωτοβουλίας, είναι η ανάδειξη του ρόλου των θρησκευτικών ηγετών στην υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής και της συμβολής τους στην επίτευξη της ειρηνικής συμβίωσης σε συνθήκες αξιοπρέπειας και αμοιβαίας κατανόησης.
Στη Διεθνή Διάσκεψη, συμμετέχουν εκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, οι ορθόδοξοι προκαθήμενοι των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων, (κ.κ. Θεόδωρος, Ιωάννης και Θεόφιλος), οι Αρχιεπίσκοποι Αθηνών, Κύπρου, Αλβανίας, ΗΠΑ, Καναδά, Περγάμου και Γαλλίας (κ.κ. Ιερώνυμος, Χρυσόστομος, Αναστάσιος, Δημήτριος, Σωτήριος Ιωάννης και Εμμανουήλ), ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου, Μητροπολίτης κ.κ. Ιλαρίων, καθώς και οι ηγέτες των Αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών, της Αρμενικής, της Κοπτοορθόδοξης και της Συρορθόδοξης Εκκλησίας (κ.κ. Αράμ, Παύλος, Νικόδημος).
Παρόντες θα είναι και προτεστάντες, ρωμαιοκαθολικοί, ιουδαίοι και μουσουλμάνοι υψηλοί εκπρόσωποι των Εκκλησιών, όπως ο Αρχιεπίσκοπος Γκάλαγκερ, ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, ο Αρχιραββίνος δρ Ντέιβιντ Ρόσεν και ο Μέγας Μουφτής της Αιγύπτου Αμπντέλ-Καρίμ Αλάμ. Θα πάρουν μέρος, επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράκ, της Ολλανδίας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, ο διοικητής των κουρδικών περιοχών του Ιράκ Φαρχάντ Ατρούσι και η υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ.
Την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης θα κηρύξει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος στο περιθώριο της Διάσκεψης θα συναντηθεί με τον μητροπολίτη Τορόντο, Υπέρτιμο και Έξαρχο παντός Καναδά, κ.κ. Σωτήριο, και στη συνέχεια με τον προκαθήμενο του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας κ.κ. Αράμ Α΄. Κατ’ ιδίαν συνάντηση θα έχει ο κ. Παυλόπουλος το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.
Διμερείς συναντήσεις στο περιθώριο της Διάσκεψης έχει προγραμματίσει και ο κ. Κοτζιάς με τους προσκεκλημένους ομολόγους του, με εξέχουσα αυτή που θα έχει αύριο με την κ. Νούλαντ.
Σ. Αραβοπούλου, ΑΘΗΝΑ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου