Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Τα «παιχνίδια» της Αλβανίας με την Ορθοδοξία

Όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της απογραφής του 2011, συγκλονίστηκαν όλοι από το ποσοστό του 6,78 % που έλαβε η Ορθόδοξη Κοινότητα της Αλβανίας, σε σχέση με το συνολικό πληθυσμό της χώρας...


Ακολούθησε μια έντονη αντίδραση από τις εκκλησίες, τις οργανώσεις και μεμονωμένες προσωπικότητες τόσο στη χώρα, όσο και στο εξωτερικό, σημειώνει η σλαβική των Σκοπίων εφημερίδα «Ντνέβνικ».

Στη συνέχεια το Κόμμα της Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΚΕΑΔ) υποστήριξε το...
αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) στις εκλογές που ακολούθησαν.

Ζήτησε  από τους πολιτικούς ηγέτες  του  PS, να υποστηρίξουν ότι το ποσοστό αυτό ψευδές,  ότι ήταν  πέρα από κάθε πραγματικότητα.  

Αυτοί ( το PS) όχι μόνο δεν αντέδρασαν,  αλλά καταλόγισαν  ότι «χρησιμοποιείται η θρησκεία για πολιτικούς σκοπούς’, σύμφωνα με τον Γρηγόρη Καραμέλο, αντιπρόεδρο του κόμματος της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία PBDN( ΚΕΑΔ) στην Κορυτσά,  που υποστηρίζει ότι δεν ήταν απλά μια φράση αλλά ένα συμπέρασμα ότι οι Αλβανοί έχουν αρχίσει την εφαρμογή ενός κακόβουλου και προκατειλημμένου σχεδιασμού εναντίον όλων των Ορθοδόξων στη χώρα.

Κάποιοι είχαν σχεδιάσει να παρουσιάσουν την Ορθόδοξη Κοινότητα ως μειοψηφία σε σχέση άλλες θρησκευτικές κοινότητες, τόσο στη σύνθεσή της, τον αριθμό της και την κοινωνική προσφορά της, ενεργοποιώντας διάφορους (κρατικούς) μηχανισμούς.

Σύμφωνα με τον Καραμέλο, αυτή η  αριθμητική μείωση στα ποσοστά της κοινότητας ήταν απρόσμενη, αφού όλοι γνωρίζουν ότι τουλάχιστον 25 με 35 % του πληθυσμού είναι Ορθόδοξοι.

Στην Αλβανία πρόσφατα κατεδαφίστηκε μια εκκλησία χωριό Δρυμάδες, που όπως είπε ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα επικαλούμενος τους τοπικούς φορείς,  θα δημιουργούνταν στη θέση της ένα γκαράζ.

Αυτή η ενέργεια προκάλεσε  μεγάλη οργή στους Ορθοδόξους και ο Καραμέλο είπε ότι πρόκειται για επίθεση στην Ορθοδοξία.

Τα τελευταία χρόνια διενεργούνται στη χώρα αυτή (Αλβανία), διάφορες ενέργειες που έχουν προφανή αντι-ορθόδοξα ελατήρια  και αυτά χαρακτηρίζονται από κλοπές εικόνων σε ορθόδοξες εκκλησίες, ζημιές στις δομές των ναών, όπως είναι η αλλοτρίωση της εκκλησίας της «Αγίας Μαρίνας» στην Πρεμετή, η κατεδάφιση της εκκλησίας του «Αγίου Αθανασίου» στους Δρυμάδες, επίθεση στον ιερέα  του ναού των Αγίων Σαράντα, προβλήματα στον περιβάλλοντα χώρο του καθεδρικού ναού στα Τίρανα κλπ.

Ο Καραμέλος λέει- συνεχίζει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων- ότι οι αυθαιρεσίες αυτές παρουσιάζονται μόνο στην Ορθόδοξη Κοινότητα  της Αλβανίας, για την οποία  δεν υπάρχει κανένας σεβασμός και παραβιάζεται ρητώς η συμφωνία μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Αλβανικής Πολιτείας σε πολλά σημεία.

«Υπάρχει μια έντονη έλλειψη επιθυμίας για την ελευθερία κινήσεων αυτής της κοινότητας και αποφυγή της αποκατάστασης των λατρευτικών της χώρων. Εξακολουθούν  να κατέχουν τις εκκλησίες της χώρας ως πολιτιστικά μνημεία και έχουν τις εικόνες των εκκλησιών σε αποθήκες και σε μουσεία,  χωρίς να αφήνουν την Ορθόδοξη Εκκλησία να διαχειρισθεί τον πλούτο της», εξήγησε ο Καραμέλος.

Ο Αρχιεπίσκοπος, ο μακαριότατος Αναστάσιος, στον οποίο δεν έχει δοθεί ακόμη η αλβανική υπηκοότητα, έχει επισημάνει πολλές παρατυπίες και εμπόδια, αλλά η κατάσταση στην Ορθοδοξία στην Αλβανία επιδεινώνεται καθημερινά.

Όλα αυτά που συμβαίνουν οδηγούν στο συμπέρασμα  ότι επιδιώκεται  ο διαχωρισμός μεταξύ Χριστιανών, σε Καθολικούς και Ορθοδόξους στην Αλβανία.

Οι ενέργειες των αλβανικών αρχών οδήγησαν στην εμβάθυνση του διαχωρισμού και του ανταγωνισμού μεταξύ των δύο χριστιανικών δογμάτων, τοποθετώντας την Ορθοδοξία ως υποδεέστερη της Καθολικής.

Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί  ο ακτιβισμός του καθολικού πρωθυπουργού σε μια άνευ προηγούμενου  παρέμβαση στο εσωτερικό της κοινότητας ( ότι η πίστη δεν είναι μέρος του κράτους) , λέγοντας, μάλιστα, ότι υπάρχει η Ορθόδοξη Κοινότητα σκόπιμα αναμιγνύει τη θρησκεία με την εθνικότητα.

Ωστόσο, σε άλλες αναφορές,  ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι Ορθόδοξοι Αλβανοί, αλλά και οπουδήποτε στον κόσμο, είναι όλοι αδέλφια εν Χριστώ, ανεξάρτητα από την εθνικότητα που μπορεί να είναι αλβανική, ελληνική, βουλγαρική , σλαβομακεδονική, σερβική κ.ο.κ.

Dnevnik-Skopje

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου