Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί ανοίγουν δρόμο στο συριακό στρατό

Εντείνονται με αμείωτη σφοδρότητα οι ρωσικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί σε θέσεις τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και του «Μετώπου Νούσρα», αλλά και έναντι αντικαθεστωτικών ισλαμικών οργανώσεων που έχουν εκπαιδευτεί από τη CIA και άλλες δυτικές μυστικές υπηρεσίες... 

Σύροι στρατιώτες σε περιοχή στη Χάμα που ανακατέλαβαν

Ανοίγοντας το δρόμο για την κλιμάκωση των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων του συριακού στρατού, που μεταξύ άλλων πέτυχε χτες σημαντική ανακατάληψη χωριών στο νότιο τμήμα της επαρχίας Χαλέπι. Η ρώσικη επέμβαση που...
γίνεται για τα συμφέροντα των ρωσικών μονοπωλίων, ήρθε μετά την επέμβαση των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και των συμμάχων τους στην περιοχή, για την ανατροπή της αστικής συριακής κυβέρνησης και για ευρύτερα γεωστρατηγικά σχέδια. Ετσι, οι ρωσικές επιχειρήσεις έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστών.

Ο συριακός στρατός που προωθείται, προκαλεί βαριές απώλειες στις δυνάμεις που στήριξαν οι ευρωατλαντικοί, όπως η λεγόμενη «Πρώτη Παράλια Μεραρχία» που συμμετέχει στον αντικυβερνητικό λεγόμενο«Ελεύθερο Συριακό Στρατό», που επιβεβαίωσε χτες το θάνατο του διοικητή της, Μπαζί Ζάμο, που ως το 2011 ήταν ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος του συριακού στρατού. Την ίδια τύχη ανακοινώθηκε πως είχε προχτές και ο διοικητής της αντικαθεστωτικής ομάδας, «Ταξιαρχίες Νουρ αλ Ντιν αλ Ζίνκι», στη διάρκεια συγκρούσεων στο Χαλέπι. Το ίδιο διάστημα, η εκπρόσωπος του Συντονιστικού Γραφείου του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υπηρεσίες στη Γενεύη, Βανέσα Χουγκένιν, δήλωσε ότι οι εξελίξεις στα πεδία των συγκρούσεων τις τελευταίες μέρες έχουν προκαλέσει «κύμα φυγής» περίπου 35.000 αμάχων από νοτιοδυτικά περίχωρα του Χαλεπίου. 

Παράλληλα, εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας στη Δαμασκό δήλωσε άγνοια χτες βράδυ σε σχέση με τις πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο Ρόιτερς, σχετικά με «τους υποτιθέμενους θανάτους τριών Ρώσων... ή τριών Ρώσων στρατιωτών στη Συρία». Νωρίτερα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε καταγγείλει τα σχέδια τζιχαντιστών να επεκτείνουν τη βάση τους στη Συρία, με στόχο να αποσταθεροποιήσουν «ολόκληρες περιοχές σε άλλες χώρες». Ενδιαμέσως, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε τις 55 εξόδους ρωσικών αεροσκαφών, σημειώνοντας πως έπληξαν 60 στόχους τζιχαντιστών. Από την πλευρά του, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι «συμμαχικά αεροσκάφη διεξήγαγαν 15 αεροπορικές επιδρομές ενάντια σε θέσεις του ΙΚ στο Ιράκ τη Δευτέρα και δύο αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία». 

Τέλος, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, εκτίμησε ότι στο Ιράκ πολεμούν περίπου 13.000 μισθοφόροι με το πλευρό του «Ισλαμικού Κράτους» και ότι οι αντικαθεστωτικοί ένοπλοι στη Συρία που δεν είναι μέλη του ΙΚ ή του «Μετώπου Νούσρα» ανέρχονται σε περίπου 80.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου