Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Επιχείρηση Ε.Υ.Π. και Αντιτρομοκρατικής στη Λέσβο

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα στη Μυτιλήνη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για την εξάρθρωση πολυμελούς κυκλώματος δουλεμπόρων... 


Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα μέλη του χορηγούσαν πλαστά έγγραφα στους πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες που έφταναν στο νησί από τα απέναντι τουρκικά παράλια. 

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές της Λέσβου, στην Αστυνομική Διεύθυνση του νησιού κρατούνται αυτή την ώρα και ανακρίνονται περισσότερα από 10 μέλη του κυκλώματος, τα οποία αναμένεται εντός της ημέρας να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η επιχείρηση για...

την εξάρθρωση του κυκλώματος σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε -υπό άκρα μυστικότητα- από στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, που μετέβησαν για τον σκοπό αυτό στο νησί. Ταυτόχρονα, το τελικό στάδιο της επιχείρησης συνέδραμε και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος. Το κύκλωμα βρέθηκε στο στόχαστρο ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατικής στο πλαίσιο των διαρκώς εντεινόμενων ερευνών για την εξάρθρωση δικτύων τζιχαντιστών. 


Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι δουλέμποροι προωθούσαν κάθε μέρα στην ηπειρωτική Ελλάδα μεγάλο αριθμό μεταναστών που δεν είχαν ταυτοποιηθεί και καταγραφεί από τις Λιμενικές και αστυνομικές αρχές. Το κύκλωμα συνεργαζόταν με ταξιδιωτικό γραφείο στη Λέσβο, το οποίο εξέδιδε τα εισιτήρια. Ταυτόχρονα, διέθετε κράχτες στα σημεία εισόδου των μεταναστών που διαβεβαίωναν τη γρήγορη ταυτοποίηση, καταγραφή και μετακίνηση των μεταναστών προς Πειραιά, έναντι υψηλού αντιτίμου, συγκεκριμένα 300- 400 ευρώ το άτομο. Οι δουλέμποροι υπολογίζεται ότι διακινούσαν 400 με 500 άτομα ημερησίως. Με ψηφιακή κάμερα έβγαζαν φωτογραφία τους μετανάστες, και με μηχανήματα που διατηρούσαν σε δύο διαμερίσματα του νησιού εξέδιδαν τα πλαστά έγραφα. 

Σε κάποιες περιπτώσεις έστελναν τις πλαστές φόρμες σε συνεργούς σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Συνελήφθησαν περισσότερα δέκα άτομα, κυρίως πακιστανικής, αφγανικής και ιρακινής καταγωγής, μεταξύ των οποίων και ο εγκέφαλος του κυκλώματος. Έρευνες για τη σύλληψη συνεργών διεξάγονται και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου