Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Οι Ουιγούροι Τούρκοι τζιχαντιστές στη Συρία απειλή για την ασφάλεια της Κίνας

Το Ισλαμικό Κράτος θα μπορούσε να ενισχυθεί με «χιλιάδες» Ουιγούρους Τούρκους τζιχαντιστές από την Κίνα, προειδοποίησε ένας υψηλά ιστάμενος σύμβουλος της κινεζικής κυβέρνησης...

Οι Ουιγούροι Τούρκοι τζιχαντιστές στη Συρία απειλή για την ασφάλεια της ΚίναςΟ Li Shaoxian, αντιπρόεδρος μιας «δεξαμενής σκέψης» που συνδέεται με το κινεζικό υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας, υποστήριξε ότι «πολλές εκατοντάδες ή και χιλιάδες» Ουιγούροι Τούρκοι από την επαρχία Σιντζιάνγκ στη δυτική Κίνα συμμετέχουν στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

«Εάν υπάρχουν Κινέζοι πολίτες που εμπλέκονται με το Ισλαμικό Κράτος, η απάντηση είναι σίγουρα ναι!», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Δεν έχω τον ακριβή αριθμό τους αλλά θεωρώ ότι είναι πιθανώς εκατοντάδες, ή χιλιάδες, από αυτούς. Ως ερευνητής παρακολουθώ την όλη υπόθεση από κοντά».
Είναι γνωστό ότι τουλάχιστον 3.500 Ουιγούροι Τούρκοι πολεμάνε στη Συρία με το Μέτωπο Αλ Νούσρα, το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός τους που μάχεται με το Ισλαμικό Κράτος τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ. Οι Ουιγούροι Τούρκοι που μάχονται με την Αλ Κάιντα είναι...
οργανωμένοι στο λεγόμενο Ισλαμικό Κόμμα Τουρκεστάν (TIP).

«Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί Κινέζοι πολίτες που πολεμάνε στη Συρία, όχι μόνο με το Ισλαμικό Κράτος αλλά και με άλλες δυνάμεις, υπάρχουν πολλές οργανώσεις που έχουν στις τάξεις τους μαχητές από την Κίνα».
Η συμμετοχή χιλιάδων μουσουλμάνων Ουιγούρων Τούρκων στις τζιχαντιστικές οργανώσεις στη Συρία ανησυχεί βαθύτατα την Κίνα. Οι Ουιγούροι εξάλλου διεξάγουν τζιχαντιστικό – αποσχιστικό πόλεμο και μέσα στην Κίνα, με την υποστήριξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι Ουιγούροι θέλουν να δημιουργήσουν ανεξάρτητο κράτος στην επαρχία Σιντζιάνγκ, η οποία είναι η μογγολική κοιτίδα των τουρκικών φυλών.

map_china

Ο ίδιος Κινέζος σύμβουλος προειδοποίησε ότι οι Ουιγούροι Τούρκοι τζιχαντιστές, που θα επιστρέψουν στην Κίνα, αποτελούν σημαντική απειλή για την υπερδύναμη της Ασίας.
«Θεωρώ ότι αποτελούν σημαντική εστία απειλής επειδή εάν αυτοί οι άνθρωποι επιστρέψουν στην πατρίδα τους θα μπορούσαν να είναι μια σημαντική απειλή για την ασφάλεια της Κίνας».
Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών υποστηρίζουν ότι η μάχιμη δύναμη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος κυμαίνεται μεταξύ 20.000 και 30.000 τζιχαντιστών. Άλλοι ανεβάζουν τον αριθμό στους 200.000 ένοπλους.

Αν και σφυροκοπούνται από τις αμερικανικές και ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, οι τζιχαντιστές συνεχίζουν να διατηρούν έναν μεγάλο στρατό στη Μέση Ανατολή.
Μια ενδεχόμενη νέα ροή Ουιγούρων Τούρκων της Κίνας θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στο Ισλαμικό Κράτος και στις άλλες τζιχαντιστικές οργανώσεις.
Οι Ουιγούροι μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσαν την Τουρκία ως ενδιάμεση χώρα για να φτάσουν στη Συρία. Οι κινεζικές Αρχές γνωρίζουν άριστα ότι πίσω από το τζιχαντιστικό κίνημα των Ουιγούρων βρίσκεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η ισλασμιστική κυβέρνηση της Τουρκίας, για αυτό και οι σχέσεις Πεκίνου – Άγκυρας μόνο οι καλύτερες δεν είναι.
Ο Zhang Chunxian, γραμματέας του κομμουνιστικού κόμματος στην επαρχία Σιντζιάνγκ, στην περιοχή που οι Ουιγούροι θέλουν να ιδρύσουν ανεξάρτητο τουρκικό ισλαμιστικό κράτος, δήλωσε τον Μάρτιο:
«Το Ισλαμικό Κράτος έχει μεγάλη διεθνή επιρροή και η Σιντζιάνγκ έχει ήδη προσβληθεί από αυτό. Γνωρίζουμε ότι κάποιοι που πολέμησαν για αυτό [στη Συρία και το Ιράκ] έχουν επιστρέψει και συμμετέχουν σε τρομοκρατικές συνωμοσίες».
Η Κίνα παρακολουθεί από απόσταση αναπνοής τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία και προετοιμάζεται να επέμβει, εάν κριθεί αναγκαίο, στη Συρία για να εξοντώσει τους Ουιγούρους που μάχονται στα βορειοδυτικά της χώρας.

*Στην κεντρική φωτογραφία, Ουιγούροι Τούρκοι της Κίνας που μάχονται στη Συρία ως σύμμαχοι της Αλ Κάιντα. Τα πρόσωπά τους έχουν καλυφθεί με «ομίχλη» για να μην εντοπιστούν από τις κινεζικές αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου