Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ - Και επίσημη αναγνώριση του προτεκτοράτου του Κοσσυφοπεδίου

Αλλο ένα βήμα προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της ντε φάκτο αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου από την ΕΕ συνιστά η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου να εγκρίνει χτες, με 468 ψήφους υπέρ, 102 κατά και 81αποχές, τη συμφωνία σύνδεσης του προτεκτοράτου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, περίπου τρεις μήνες μετά την υπογραφή της ανάμεσα σε Ευρωενωσιακούς και Κοσσοβάρους αξιωματούχους (27/10/2015)...

Ο στρατός του Κοσσυφοπεδίο, πρώην Ουτσεκάδες, που στήριξαν οι ιμπεριαλιστές κατά τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζιαριανόπουλος, παρεμβαίνοντας στο Ευρωκοινοβούλιο μετά την ψήφιση της συμφωνίας, επισήμανε την επικίνδυνη όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων στα Βαλκάνια, λόγω της γεωστρατηγικής τους θέσης, αλλά και τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτήν την υπόθεση, σημειώνοντας, πιο συγκεκριμένα, τα εξής:

«Στα Βαλκάνια οξύνονται επικίνδυνα οι ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις λόγω της γεωστρατηγικής τους θέσης δίπλα σε περιοχές που σπαράσσονται από ανταγωνισμούς και πολέμους, αποτελούν πέρασμα προσφύγων, αλλά και αγωγών Ενέργειας, πεδίο μεγάλων επενδύσεων, προγεφύρωμα των ΕΕ και ΝΑΤΟ σε περιοχές με έντονο ενδιαφέρον και της ρώσικης αστικής τάξης. Η πολεμική επέμβαση ΕΕ και ΝΑΤΟ έφερε τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, καλλιεργώντας εθνο-θρησκευτικούς διχασμούς στους λαούς για την εξυπηρέτηση των ευρω-ΝΑΤΟικών συμφερόντων και τοπικών αστικών τάξεων. Η συζητούμενη συμφωνία σύνδεσης αναγνωρίζει ντε φάκτο το προτεκτοράτο του Κοσσόβου. Εχει τεράστιες ευθύνες η ελληνική κυβέρνηση που...

έπραξε το ίδιο. Πυροδοτεί εθνικισμούς, αλυτρωτισμούς, μεγαλοϊδεατισμούς, εδαφικές διεκδικήσεις, την προώθηση αλλαγής συνόρων, όπως η απειλούμενη ένωση Αλβανίας - Κοσσόβου σε ενιαίο κράτος, με βλέψεις σε γειτονικές χώρες όπως ΠΓΔΜ, Ελλάδα. Ανάλογη αναζωπύρωση εθνικισμών ενισχύει και η απαράδεκτη συγκρότηση Ομάδας - Λόμπι Ευρωβουλευτών "Φίλοι της Μακεδονίας".

Οι λαοί να επαγρυπνούν. Μόνο συμφέρον έχουν να αντιπαλέψουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και πολέμους, την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς, να ανατρέψουν τον καπιταλισμό που σπέρνει πολέμους, πρόσφυγες και δυστυχία».

Αντιδράσεις από την καταδίκη δικαστηρίου της ΕΕ
Η έγκριση της συμφωνίας σταθεροποίησης και σύνδεσης του Κοσσυφοπεδίου από την Ευρωβουλή, μολονότι το προτεκτοράτο αναγνωρίζεται επίσημα από τα 23 και όχι από το σύνολο των 28 μελών της ΕΕ, συνέπεσε χτες με την απόφαση του δικαστηρίου, που έχει στήσει η αστυνομικο-δικαστική αποστολή της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο (EULEX), να καταδικάσει για «εγκλήματα πολέμου» σε εννιά χρόνια φυλάκιση τον Ολιβερ Ιβάνοβιτς. Ο Ιβάνοβιτς είναι ένα από τα ηγετικά στελέχη της σερβικής κοινότητας στο προτεκτοράτο και αρχηγός του σερβικού κόμματος «Πρωτοβουλία Πολιτών - Ελευθερία, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη» (SDP).
Ο διευθυντής του Γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο, Μάρκο Ντζούριτς, δήλωσε «σοκαρισμένος» από την καταδικαστική απόφαση, λέγοντας ότι η εξέλιξη θα πρέπει σοβαρά να προβληματίσει τη σερβική ηγεσία σχετικά με το εάν θα πρέπει να συνεχίσει το διάλογο με το Κοσσυφοπέδιο. «Η Πρίστινα και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να προσφέρουν επιπρόσθετες διαβεβαιώσεις στη Σερβία ότι ο διάλογος έχει νόημα. Εμένα μου φαίνεται πως δεν έχουμε να πούμε πολλά σε αυτό το κλίμα, αφού όλα καταλήγουν στην ταπείνωση της Σερβίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου