Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Τα τρία μέτωπα του Κουρδικού

Η πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην Αγκυρα, ανεξάρτητα από την πραγματική ταυτότητα των υπαιτίων, φωτίζει το κουρδικό πρόβλημα της Τουρκίας να επιδεινώνεται δραματικά σε τρία μέτωπα που έχουν μεταξύ τους σχέση συγκοινωνούντων δοχείων:...

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΟΥΡΔΙΚΟτου ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΥ

• Στη Συρία με τον τουρκικό στρατό να βάλλει με ομοβροντίες πυροβολικού κατά της οργάνωσης PYD, αδελφή οργάνωση του ΡΚΚ που ελέγχει τη Βορειοανατολική Συρία παρά την ταυτόχρονη στήριξή της από ΗΠΑ και Ρωσία. Ενα είναι βέβαιο, η επόμενη μέρα στη Συρία περιλαμβάνει τη σταθεροποίηση μιας ντε φάκτο ανεξάρτητης κουρδικής οντότητας στη βορειοανατολική περιοχή της χώρας που θα ελέγχει το μεγαλύτερο τμήμα των συνόρων με την Τουρκία. 

• Στο Βόρειο Ιράκ όπου χθες βομβαρδίστηκαν θέσεις του ΡΚΚ από την τουρκική αεροπορία. Εκεί η τουρκική παρουσία γύρω από τη Μοσούλη προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, με...
τις ΗΠΑ απλώς να έχουν πιο προσεκτικά διατυπωμένη ρητορική. Δυνάμεις του PYD από τη γειτονική Συρία βρίσκονται δυτικά της Μοσούλης, ενώ ο ηγέτης του κουρδικού Βορείου Ιράκ Μπαρζανί, σύμμαχος της Αγκυρας, είναι αποδυναμωμένος από την πτώση της τιμής του πετρελαίου και έτσι πιο ευάλωτος στις πιέσεις της Βαγδάτης και της Τεχεράνης.
• Στη Νοτιοανατολική Τουρκία οι πρόσφατες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού δεν ήταν μόνο καταδίωξη δυνάμεων του ΡΚΚ σε δύσβατες ορεινές περιοχές αλλά οδομαχίες με χαρακώματα σε μια σειρά πόλεων της Νοτιοανατολικής Τουρκίας.



Το Κουρδικό εντός Τουρκίας δεν είναι πλέον η παλιά ρουτίνα της σύγκρουσης των ανταρτών του ΡΚΚ που κτυπούν και αναδιπλώνονται στις απρόσιτες ορεινές κοιλάδες του Βορείου Ιράκ δίπλα στη μεθόριο. Είναι πλέον ένα αντάρτικο πόλεων που παραπέμπει στη δραματική κορύφωση του Πολέμου της Αλγερίας, ένα επίπεδο σύγκρουσης που μπορεί ανά πάσα στιγμή να επεκταθεί σε οποιοδήποτε σημείο της επικράτειας.



Δυστυχώς για τους Ερντογάν - Νταβούτογλου δεν υπάρχει προοπτική βελτίωσης της συγκυρίας σε κανένα από τα τρία ταυτόχρονα φλεγόμενα μέτωπα του Κουρδικού. Εκτός συνόρων στη Συρία και στο Ιράκ η Αγκυρα είναι απέναντι στις ΗΠΑ και στη Ρωσία αλλά και στο Ιράν και στους συμμάχους του και στο Ισραήλ, ενώ έντονη είναι η φημολογία ότι η στρατιωτική ηγεσία αρνείται να εμπλακεί σε μονομερή εκτός συνόρων επέμβαση.



Εντός συνόρων οι Ερντογάν - Νταβούτογλου τελούν υπό διπλή ομηρεία, καθώς εκ των πραγμάτων η στρατιωτική ηγεσία συναποφασίζει, ενώ οι ακροδεξιοί εθνικιστές του ΜΗΡ δεν πρόκειται να επιτρέψουν εύκολα ακόμη και προσχηματική προσπάθεια επανόδου στην αναζήτηση πολιτικής λύσης με την εκ νέου εργαλειοποίηση του Οτσαλάν κατά της στρατιωτικής ηγεσίας του ΡΚΚ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου