Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Ο Ρόλος τη Τουρκίας στην περιφέρεια της Μ Ανατολής που απέτυχε και πως

H Τουρκία αντισταθμίζει την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή ποικιλοπτρόπως συμπεριλαμβανομένης της γεωπολιτικής της θέσης και της συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, δεδομένης της ύπαρξης κι ενός ισχυρού στρατού που διαθέτει... 
45c85c07-ad95-4caa-ab4a-d3179422cc8bΩστόσο, διάφορες προκλήσεις στενεύουν τα περιθώρια για  το διάδοχο σχήμα των Οθωμανών  από το 2015 ή και νωρίτερα. Ο Ερντογάν ζήτησε ξεκάθαρα να συστρατευθούν με την  « Αραβική Άνοιξη » για να έχουν το πάνω χέρι στην περιοχή. Σήμερα τα όνειρά του Σουλτάνου αντιμετωπίζουν μια ασυνήθιστη στρατηγική αποτυχία.
Πώς η Τουρκία προσπαθεί να αντισταθμίσει τις απώλειες στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή το 2016; Που βασίζεται ; Ποια είναι η απόδειξη της διατεινόμενης σχέση της με daesh; Ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει; Πώς μπορεί να ισορροπήσει μεταξύ των σχέσεων της με το Ιράν,με τη Δύση και το Ισραήλ; Θα επιβιώσει θα μετατραπεί στον «μεγάλο ασθενή»; Ο  ειδικός για τις  τουρκικές  υποθέσεις Δρ Μοχάμεντ Noureddine δίνει τις...
προσεγγίσεις ανάλυσης.
Η πρώτη και θεμελιώδης πρόκληση που αντιμετωπίζει η Τουρκία είναι το πώς θα διατηρήσει έναν έστω ελάχιστο σημαίνοντα ρόλο στην περιοχή. Ρόλο επιρροής.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η Άγκυρα φιλοδοξούσε  να έχει το πάνω χέρι στη γύρω περιοχή. Επιδίωξή της δεν ήταν να  κατέχει έναν σημαντικό ρόλο, αλλά τον κύριο ρόλο.
793f346f-08e2-4363-be0c-9a8949489bf6Στο πλαίσο αυτού που αποκαλείται Νέα Μέση Ανατολή τίποτα δεν εκπλήσει. Το κάλεσμα έκανε ο τότε υπουργός Εξωτερικών, σε ομιλία του στο κοινοβούλιο, ειδικά τον Απρίλιο 27 Μαΐου 2013. Η Τουρκία τότε τοποθετείαται σε σχέση με Νέα Μέση Ανατολή. Σκοπός της να εξαλείψει τους ρόλους όλων των άλλων της Συρίας ,της Αιγύπτου, του Ιράν ή κι αυτής ακόμη αν ήταν δυνατόν της Σαουδικής Αραβίας.
Κορύφωση του φιλόδοξου αυτού σχεδίου ήταν η άνοδος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην εξουσία στην Αίγυπτο το 2012. Υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, τον ρόλο της Τουρκίας και πήγε προς αντιπαλότητα με το Ιράν και τον  Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απεθυνόμενος στο  Κοινοβούλιο τόνισε ότι προκλήθηκε από το πλεόνασμα δύναμης κάτι σαν αποδοχή του ότι ο κύριος ρόλος της στην περιοχή που είχε καταστρώσει συνδέεται με αυτά.
Η τροπή που πήραν επακόλουθα τα γεγονότα ενεργοποίησε μια τραγωδία για το νέο Σουλτάνο. Εκτοπισμός  της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε Τυνησία και τη Λιβύη και ιδιαίτερα σημαντική είναι η εξέλιξη στη Λιβύη, όπου υπήρχε μια τουρκική επιδίωξη για έλεγχο.
a49bea6b-5064-4b84-961a-525631a9bf24Όμως, μετά την ανατροπή του Morsi γύρισε μπούμερανγκ εντελώς το όλο σενάριο.Πλήρης τουρκική αποτυχία.Η επιδείνωση των τουρκικών σχέσεων με την Αίγυπτο, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Σίσι συμπαρέσυρε επίσης τις σχέσεις της με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις χώρες του Κόλπου κράτη που υποστήριξαν το πραξικόπημα κατά του Morsi.
Στη Συρία, ο στόχος της δεν έχει επιτευχθεί που ήταν η ανατροπή Άσαντ. Μπορούμε να πούμε ότι το ήδη από 2015 έχει καταρρεύσει το τουρκικό σχέδιο.

Στη συνέχεια επήλθε η ρωσική επέμβαση στη Συρία. Ο Ερντογάν δεν περίμενε την κίνηση. αιφνιδιάστηκε. Η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικά μαχητικά στις 24 του Νοέμβρη 2015 σηματοδοτεί και το τέλος της τουρκικής επιρροής στο συριακό.Υποβάλεται σε έναν πρωτοφανή αποκλεισμό από την επιρροή της στη Συρία και αυτό δεν υπάρχει τρόπος ν΄ανατραπεί….Το 2015 έκλεισε με την καταγραφή του ρόλου της Τουρκίας στο συριακό στο κατώτερο επίπεδο.
Πώς o σουλτάνος προσπάθησε να αντισταθμίσει τις απώλειες του;Η Τουρκία επιδίωξε να επιστρέψει στην περιφερειακή ακτίνα μέσα από δύο στάδια. Στην πολιτική δεν υπάρχουν και δεν χωρούν αστεισμοί. Αλλά οι τουρκικές προσπάθειες για το ανατιστάθμισμα των απωλειών καλλιστα μπορούν να ενταχθούν σε αυτήν τη σφαίρα.
με το αναγάγει την al Daesh σε σημαντική απειλή για αυτήν κατηγορώνατς την για τις περισσότερες από τις εκρήξεις που συνέβησαν στο έδαφός της.Πίσω από ορισμένες από αυτές τις βομβιστικές επιθέσεις βρίσκονταν ωστόσο οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ή άλλοι εμπλεκόμενοι αλλά όχι η Daesh.
Το δεύτερο βήμα ήταν η εισβολή μονάδων της στο Ba’shiqah στο Β Ιράκ υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης της Daesh. Aναζήτησε έρεισμα σε μιαπεριοχή όπου υπάρχουν ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις.
Στη γλώσσα της πολιτικής αυτό μετφράζεται ως εξής: υπάρχω στο έδαφος έχω βάλει πόδι στο εδαφος. Είμαι εδώ και είμαι σε θέση να τσακίζω  τις όποιες  σχέσεις με τους Peshmerga, και είναι σε θέση να εισέλθουν οι δυνάμεις μου με το πρόσχημα της καταπολέμησης της Daeh και να κατοχυρώσουν το μερίδιό μου της πίτας  επί του εδάφους και δηλώνω παρόν στην απελευθέρωση της Μοσούλης και επομένως έχω κάθε λόγο να συναποφασίσω για το μέλλον του Ιράκ.
Η τουρκική απόφαση που συνδέεται με το Ba’shiqah όπου δέσμευσε ορισμένες δυνάμεις δεν έχει προοπτική. Αν εμπλακούν κι άλλες δυνάμεις θα οφείλει ν΄αποτραβηχθεί.
Το χαρτί της DaeshΟι τουρκικές αρχές δεν μπορούν ν΄αποτραβηχθούν και να αποσυσχετισθούν από την Daash εφ ‘όσον η συριακή κρίση δεν έχει τελειώσει.H σχέση που διατηρεί με τις τουρκικές αρχές η Daesh είναι εμφανής.
2e888e11-a436-40c8-b400-2d13d02665adΑποδεικτικά στοιχεία αυτής της σχέσης είναι πολλές. Πριν οι Ρώσοι δαινείμουν φωτογραφίες ως αποδεικτικά στοιχεία για την ύπαρξη μιας επιχειρηματικής εταιρικής σχέσης και πριν παρατηρηθούν τα βυτιοφόρα που μετέφεραν  άοκνα πετρέλαιο προς την τουρκική επικράτεια, υπήρξαν αναφορές σε εξεταστικές επιτροπές στο τουρκικό Κοινοβούλιο για το θέμα αυτό. Εκτός από την πληθώρα εγγράφων που το καταδεικνύουν,υπάρχουν και πάμπολλες αναφορές που δημοσιοποιήθηκαν  στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
 Ας υποθέσουμε ότι το τεκμήριο αυτό είναι αδύναμο έως έωλο. Γιατί δεν στοχεύει η Daesh τουρκικά συμφέροντα; Αν θέλει να στοχεύσει την Τουρκία γιατί δεν επιλέγει πιο επιλέχθηκε επώδυνους στόχους;;;;

aa57aade-0ec7-4e11-9240-c6c596caeb9fΣτρατηγική αποτυχίαΑπό τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Τουρκία στην εξωτερική της πολιτική φέτος είναι να χαλιναγωγήσει τους Κούρδους στη Συρία.Στις αρχές του 2013, κανείς δεν περίμενε μια αλλαγή στρατηγικής στο τερέν και η Κουρδική Δημοκρατική Ένωση της Συρίας να βρεθεί να ελέγχει  μια έκταση που εκτιμάται ότι εκτείνεται σε μια ακτίνα 500-600 χιλιομέτρων στα σύνορα με την Τουρκία. Αυτή είναι μια απίστευτη στρατηγική αποτυχία για την Τουρκία μετά από όλη αυτή την παρέμβαση στη Συρία.
Αυτή είναι στην πραγματικότητα μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τουρκία στην περιοχή. Περισσότερο σοβαρή ακόμη και από τη ανακήρυξη αυτονομίας των κούρδων της Συρίας.Αυτές οι εξελίξεις αφορούν και το εσωτερικό πρωτίστως της Τουρκίας αφού σχετίζονται με  Αμπντουλάχ Οτσαλάν PKK κλπ.
Από τους κορυφαίους δείκτες για την αποτυχία του τουρκικού εγχειρήματος   στη Συρία είναι η ανάδυση της κουρδικής ζώνης  που εκτέινεται από τα σύνορα του Ιράκ ως την Jarablus, και την εμφάνιση του άλλου θήλακα του Afrin.
Από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Τουρκία στην εξωτερική της πολιτική φέτος είναι να χαλιναγωγήσει τους Κούρδους στη Συρία ν α διαχειριστεί την κατάσταση  και να αποτρέψει τη μορφή ντόμινο που θα επηρεάσει και το εσωτερικό της..almayadeen 21.4.16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου