Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

28 σκοτεινές σελίδες για την 11η Σεπτεμβρίου 2001

Οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν άμεσα αν θα δημοσιεύσουν τα απόρρητα στοιχεία των ερευνών, όπου εξετάζεται η σχέση της Σ. Αραβίας με τους τρομοκράτες...

28 σκοτεινές σελίδες για την 11η Σεπτεμβρίου 2001

Θα μπορούσαν σημαντικά και άγνωστα ως σήμερα στοιχεία όσον αφορά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 να εμπεριέχονται σε μόλις 28 σελίδες; Πόσο πιθανό είναι να δοθεί στη δημοσιότητα τμήμα εμπιστευτικής έκθεσης σχετικά με...

έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο και θα μπορούσε να εγείρει σοβαρά ερωτήματα ή να δώσει τις απαραίτητες απαντήσεις όσον αφορά την ενδεχόμενη εμπλοκή ανώτερων αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας - ήτοι της σημαντικότερης συμμάχου των Αμερικανών στον αραβικό κόσμο - στα τρομοκρατικά χτυπήματα που συγκλόνισαν τις ΗΠΑ; 
Δεδομένου ότι πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν τον αποχαρακτηρισμό των εν λόγω σελίδων, επισημαίνοντας ότι οι αμερικανοί πολίτες και αυτοί που έχασαν τους ανθρώπους τους έχουν το δικαίωμα να μάθουν την αλήθεια, ο Λευκός Οίκος και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας καλούνται να αποφασίσουν άμεσα αν θα προβούν στην κοινοποίησή τους, αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ ο βρετανικός «Ιντιπέντεντ».

Οι 28 αυτές άκρως απόρρητες σελίδες, που φυλάσσονται σε μια αίθουσα στο υπόγειο του Καπιτωλίου, «δείχνουν τους Σαουδάραβες ως τους κύριους χρηματοδότες των τρομοκρατών» δήλωσε ο Μπομπ Γκράχαμ, πρώην γερουσιαστής των Δημοκρατικών στη Φλόριντα και αντιπρόεδρος της ανεξάρτητης δικομματικής επιτροπής που πραγματοποίησε τις σχετικές έρευνες στον απόηχο των επιθέσεων.



Δύο επιτροπές για μία «μη ενδελεχή» έρευνα
Οι Σαουδάραβες, ωστόσο, απορρίπτουν τους εν λόγω ισχυρισμούς δηλώνοντας ότι δεν εντοπίστηκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση της χώρας ή άλλοι κυβερνητικοί ανώτεροι αξιωματούχοι χρηματοδότησαν με κάποιον τρόπο τον Οσάμα μπιν Λάντεν ή την Αλ Κάιντα ενώ αρκετοί συγγενείς των 2.996 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους την αποφράδα εκείνη ημέρα επισημαίνουν ότι οι πιθανές σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με την τρομοκρατική οργάνωση «δεν ερευνήθηκαν ποτέ ενδελεχώς από τις αμερικανικές Αρχές, ούτε πριν αλλά και ούτε μετά τις επιθέσεις».  
Μια δικομματική επιτροπή συστάθηκε με στόχο να συνεχίσει το έργο της πρώτης, επίσης δικομματικής, επιτροπής η οποία ανέλαβε τις σχετικές έρευνες αμέσως μετά τις επιθέσεις και η έκθεση της οποίας δόθηκε στη δημοσιότητα, δίχως τις επίμαχες 28 σελίδες, τον Δεκέμβριο του 2002.    
«Οι 28 σελίδες συντάχτηκαν σχεδόν εξ ολοκλήρου με βάση ακατέργαστες και μη ελεγμένες πληροφορίες που έφτασαν στο FBI και καταγράφηκαν ως εν δυνάμει στοιχεία για τη διεξαγωγή περαιτέρω ερευνών. Η επιτροπή του Κογκρέσου δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να ελέγξει αυτές τις ενδείξεις» επισήμαναν εφέτος οι επικεφαλής της δεύτερης επιτροπής, ο πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσι Τομ Κιν και ο πρώην γερουσιαστής Λι Χάμιλτον, αναφέροντας ότι αφιέρωσαν 18 μήνες για την εξέταση όλων των πληροφοριών, συντάσσοντας τελικά, τον Ιούλιο του 2004, μια νέα έκθεση 567 σελίδων. 
Σε αυτήν προσδιορίζεται ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, ως θεσμός, ή ανώτεροι σαουδάραβες αξιωματούχοι χρηματοδότησαν την Αλ Κάιντα. Αυτό το συμπέρασμα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ιδρύματα που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση χώρας να διοχέτευσαν πόρους στην Αλ Κάιντα, ενώ διάφοροι κυβερνητικοί οργανισμοί αρνήθηκαν να παράσχουν σχετικές πληροφορίες».  



Η CIA δεν βλέπει εμπλοκή του Ριάντ
Ο διοικητής της CIA Τζον Μπρέναν δηλώνει ωστόσο από την πλευρά του ότι έπειτα από «ενδελεχή έρευνα» η Επιτροπή αποφάνθηκε ότι δεν βρέθηκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση της χώρας με τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο ή ανώτεροι αξιωματούχοι παρείχαν τη στήριξή τους στους τρομοκράτες.

Σε έκθεση ενός γενικού επιθεωρητή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που συντάχθηκε τον Ιούνιο του 2015 αναφέρεται επίσης ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες που επιβεβαιώνουν την εμπλοκή της κυβέρνησης του Ριάντ. Επισημαίνεται, όμως, ότι στελέχη της CIA στο τμήμα της Μέσης Ανατολής και στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία «υπέθεσαν ότι αντιφρονούντες υποστηρικτές (των τρομοκρατών) εντός της κυβέρνησης ενδέχεται να βοήθησαν την Αλ Κάιντα».    

Προσφάτως ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Αντέλ αλ Τζουμπέιρ τόνισε σε δηλώσεις του, και μάλιστα από την Ουάσιγκτον, ότι «αν ο κόσμος εξετάσει τις 28 σελίδες καθώς και τα αποτελέσματα των ερευνών για τις (επιθέσεις) θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι αβάσιμοι, αναπόδεικτοι και πως κανένας δεν θα πρέπει να μεγαλοποιεί το ζήτημα». Επισήμανε επίσης ότι η Σαουδική Αραβία ζήτησε το 2002 τον αποχαρακτηρισμό των 28 σελίδων ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση της χώρας του όχι μόνο να αντικρούσει τις όποιες κατηγορίες αλλά και να τιμωρήσει όποιους Σαουδάραβες που ενδεχομένως να ενεπλάκησαν στις επιθέσεις. «Δεν μπορούμε να απαντήσουμε σε κενές σελίδες. Δεν υπάρχει τίποτε σε αυτές» πρόσθεσε ο σαουδάραβας υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου