Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Η Ιερά Σύνοδος καλεί τον Πρόεδρο να επιμείνει στη συνέχεια του κράτους

Την ευχή όπως εξευρεθεί μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό εκφράζει, με ανακοίνωσή της, η Ιερά Σύνοδος, η οποία καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να επιμείνει στις διακηρύξεις του για εξασφάλιση της ξεκάθαρης και αδιαμφισβήτητης συνέχειας του κράτους... 

Η Ιερά Σύνοδος καλεί τον Πρόεδρο να επιμείνει στη συνέχεια του κράτους

Στην ανακοίνωσή της για το περιεχόμενο της τακτικής της συνεδρίας υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Β`, η Ιερά Σύνοδος αναφέρει ότι «μελέτησε το εθνικό μας θέμα σε σχέση με τις φήμες ότι...
επίκειται σύντομα συμφωνία». Η Ιερά Σύνοδος εκφράζει «την ευχή όπως εξευρεθεί μία βιώσιμη λύση, η οποία θα επιτρέψει την επιβίωση του Ελληνισμού στη γη των πατέρων του και την ομαλή συμβίωση, σε συνθήκες ισοπολιτείας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων». 

«Έχουσα υπόψη της, όμως, την πάγια τουρκική θέση περί κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που θα είναι ολέθριο για τον λαό μας», προσθέτει. Αν, συμπληρώνει, «καταργηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και αντικατασταθεί με ένα νέο κράτος, βασισμένο σε δύο ίσες πολιτείες, είναι σίγουρο - η πολιτική της Τουρκίας διαχρονικά δεν μας αφήνει περιθώρια αμφιβολίας - ότι πολύ σύντομα η Τουρκία θα οδηγήσει σε αδιέξοδο τα πράγματα και μη μπορώντας, χωρίς την τουρκική συγκατάθεση, να απευθυνθούμε σε Διεθνείς Οργανισμούς, θα είμαστε όμηροι στα χέρια της, πράγμα που θα σημάνει την αρχή του τέλους του Ελληνισμού στην Κύπρο». 

«Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να λάβει υπόψη του την περιρρέουσα ρευστή κατάσταση στην όλη περιοχή και τα διαμορφούμενα γεωπολιτικά, γεωστρατηγικά και ενεργειακά δεδομένα, πριν οδηγηθεί σε αποδοχή λύσης και εξετάσει την αξιοπιστία και ειλικρίνεια της Τουρκίας ως προς την υπογραφή τέτοιας λύσης», αναφέρει η Ιερά Σύνοδος. Να επιμείνει, προσθέτει, «επίσης, στις δικές του διακηρύξεις για εξασφάλιση της ξεκάθαρης και αδιαμφισβήτητης συνέχειας του κράτους μας, πράγμα το οποίο θα είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων». 

Τον καλούμε, ακόμα, αναφέρει η Ιερά Σύνοδος «να προασπιστεί τα δικαιώματα, προσφύγων και μη, ως προς την περιουσία, αλλά και τα υπόλοιπα ανθρώπινα δικαιώματά τους, εμμένοντας στην κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων, που απολαμβάνουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, και για τον λαό μας». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου