Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016

Χριστουγεννιάτικη τραγωδία: Ρωσικό αεροσκάφος με 91 άτομα κατέπεσε στην Μαύρη Θάλασσα

Ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος με 91 επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων τα μέλη μιας χορωδίας του στρατού, που είχε προορισμό τη Συρία συνετρίβη σήμερα το πρωί στη Μαύρη Θάλασσα λίγο μετά την απογείωσή του, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας...


Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία φαίνεται ότι το ρωσικό αεροπλάνο συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα εξαιτίας μηχανικού προβλήματος. Ένα πρώτο πτώμα βρέθηκε στη...
Μαύρη Θάλασσα, μετέδωσε το ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. “Το πτώμα ενός ανθρώπου που σκοτώθηκε στη συντριβή του Τουπόλεφ-154 βρέθηκε σε απόσταση έξι χλμ. από την παραλία του Σότσι”, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ιγκόρ Κονασένκοφ. Το αεροσκάφος απογειώθηκε στις 05:40 τοπική ώρα (04:40 ώρα Ελλάδας) από την πόλη Αντλέρ –που βρίσκεται νοτίως του Σότσι, του θέρετρου στη Μαύρη Θάλασσα– για μια πτήση ρουτίνας με προορισμό τη ρωσική αεροπορική βάση του Χμέιμιμ, κοντά στη Λαττάκεια της βορειοδυτικής Συρίας, σύμφωνα το υπουργείο. “Συντρίμμια του αεροπλάνου ΤU-154 του ρωσικού υπουργείου Άμυνας βρέθηκαν σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από τα παράλια της πόλης του Σότσι, σε βάθος 50 έως 70 μέτρων”, ανακοίνωσε το υπουργείο. 

Το πρακτορείο Interfax επικαλείται πηγή που δεν κατονομάζει η οποία αναφέρει ότι το αεροπλάνο δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Το υπουργείο διευκρίνισε ότι στο αεροπλάνο επέβαιναν 83 επιβάτες και οκταμελές πλήρωμα. Μεταξύ των επιβατών ήταν πολλοί στρατιώτες, εννέα δημοσιογράφοι και μέλη της διάσημης Ensemble Alexandrov, μιας από τις χορωδίες και τις χορευτικές ομάδες του ρωσικού στρατού που μετέβαιναν στη Συρία για να μετάσχουν στις γιορτές στην αεροπορική βάση για την Πρωτοχρονιά. Το υπουργείο Άμυνας μεταφέρει συχνά μουσικούς στη Συρία για να δίνουν συναυλίες και να ψυχαγωγούν τους στρατιώτες. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να διαπιστωθούν τα αίτια της συντριβής και ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ενημερωθεί για την κατάσταση και για την πορεία των ερευνών. Η Ρωσία διεξάγει από τον Σεπτέμβριο του 2015 μια στρατιωτική εκστρατεία, κυρίως αεροπορική, στη Συρία για να υποστηρίξει τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-‘Ασαντ, έναν επί μακρόν σύμμαχό της. 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ: Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, που επικαλείται πηγή ασφαλείας στην Μόσχα και την οποία δεν κατονομάζει, ανέφερε ότι τα αρχικά στοιχεία δείχνουν ότι το ρωσικό αεροπλάνο συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα εξαιτίας μηχανικού προβλήματος. Η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι συνετρίβη στην Μαύρη Θάλασσα ένα αεροσκάφος της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας τύπου Τουπόλεφ (ΤU-154), που μετέφερε 92 άτομα από την Μόσχα στην Λαττάκεια της Συρίας, μέσω Σότσι. Η πληροφορία για μηχανικό πρόβλημα δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα. Όπως έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπό του Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τα αρμόδια υπουργεία. Από κυβερνητικές πηγές γνωστοποιήθηκε ότι το πλήρωμα δεν έστειλε κανένα σήμα κινδύνου. Όμως, είναι έντονες οι φήμες ότι αιτία του δυστυχήματος είναι η μηχανική βλάβη. Σύμφωνα με το TASS, η Επιτροπή Ερευνών Δυστυχημάτων διενεργεί έρευνα με βάση άρθρο που κάνει λόγο για αποτυχία συμμόρφωσης με τους κανόνες ασφάλειας πτήσης και προετοιμασίας Στο πλαίσιο αυτό κατασχέθηκαν έγγραφα και ήδη γίνονται ερωτήσεις στο πλήρωμα εδάφους που προετοίμασε το αεροσκάφος. 

Η ρωσική εφημερίδα Komsomolskaya Pravda γράφει στην ιστοσελίδα της ότι ένας από τους τραγουδιστές του μουσικού συνόλου που επέβαινε στο Tupolev γλίτωσε από την αεροπορική τραγωδία χάρη στη γέννηση του γιου του. «Οι φίλοι μου και οι συνεργάτες μου ήταν στο αεροπλάνο. Θα έδιναν μία συναυλία και θα επέστρεφαν. Δεν ξέρω τι να πω ακόμη, ελπίζω για το καλύτερο. Δεν πήγα μαζί τους για οικογενειακούς λόγους. Ο γιος μου μόλις γεννήθηκε, είναι το τρίτο παιδί της οικογένειας και έμεινα σπίτι για να βοηθήσω τη σύζυγό μου», είπε ο Βαντίμ Ανανίεφ στην Komsomolskaya Pravda. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση το αεροπλάνο Τουπόλεφ εξαφανίστηκε από τα ραντάρ λίγο μετά την απογείωση του από το αεροδρόμιο του Σότσι και τα συνεργεία διάσωσης εντόπισαν συντρίμμια του στη Μαύρη Θάλασσα, σε απόσταση περίπου ενάμιση χιλιομέτρου από την ακτή. Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας ανακοίνωσε ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν 92 άτομα, 84 επιβάτες, μεταξύ των οποίων μια μπάντα με μουσικούς μπαλαλάικα, χορωδία 50 ατόμων, στρατιωτικοί και δημοσιογράφοι και 8 μέλη του πληρώματος, που πήγαιναν στην Συρία για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα με τα στρατεύματα που επιχειρούν εκεί. Τα συντρίμμια εντοπίστηκαν σε βάθος 50-100 μέτρων. Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το τηλεοπτικό δίκρυο Russia Today, κομμάτια του αεροσκάφους σκορπίστηκαν σε όλη την ακτή. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε πως ξεβράζονται και προσωπικά αντικείμενα των επιβατών. 

Λίγη ώρα αφότου τα συνεργεία διάσωσης ξεκίνησαν να επιχειρούν στην περιοχή που συνετρίβη το αεροσκάφος, εντοπίστηκε η πρώτη σορός, σε απόσταση περίπου έξι χιλιομέτρων από την ακτή. Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κανένας επιζών, αλλά ούτε και σωσίβια ή σωστική λέμβος. Σημειώνουμε ότι στο αεροπλάνο βρίσκονταν τα μέλη της περίφημης μουσικής μπάντας Αλεξάντροφ. Επίσης στο αεροσκάφος επέβαιναν τρία συνεργεία των τηλεοπτικών σταθμών Channel One Russia, NTV, και Zvezda της Ρωσίας, που αποτελούνταν από έναν δημοσιογράφο, έναν οπερατέρ και έναν ηχολήπτη.

Πληροφορίες από Russia Today, TASS, Komsomolskaya Pravda, 

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Sputnik, AFP 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου