Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Τέσσερα ζητήματα κλειδιά για την Αμερικανική επέμβαση στη Συρία

Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν δυο πράγματα αναφορικά με τις εξελίξεις στο Συριακό, διότι τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά απ όσο επιχειρούν να καταδείξουν οι κάθε λογής σουλατσαδόροι εμμονικοί και προφητολάγνοι. Πολύ δε περισσότερο που η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο της διακεκαυμένης περιοχής της ΝΑ Μεσογείου...


Πρώτον: Ο Τραμπ στο διάγγελμά του, έκανε λόγο για "ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή". Αυτή η προσέγγιση έρχεται να αντικαταστήσει σε επίπεδο στρατηγικής θεώρησης, το ατελέσφορο εν τέλει «δόγμα» που προσπάθησε ο ίδιος να εγκαινιάσει κατά την έναρξη της θητείας του, και το οποίο μιλούσε για Αμερικανορωσική προσέγγιση στη διευθέτηση του Συριακού, χωρίς άμεση Αμερικανική επέμβαση.

Δεύτερον: Η ρητορική των ζωτικών συμφερόντων, αντικειμενικά ταυτίζεται με τη δυναμική των ισχυρών ενεργειακών και άλλων γεωπολιτικών συμφερόντων που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ισχυρών κέντρων εξουσίας των ΗΠΑ, τα οποία προσπάθησαν και εν τέλει διαφαίνεται πως επιτυγχάνουν να...
διατηρήσουν αμετάβλητη τη γενική ρότα της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Τρίτον: Η ίδια η πολεμική επιχείρηση σε βάρος κυρίαρχου κράτους, και η ρητορική των «ζωτικών συμφερόντων», προφανώς και έχει αποδέκτη και το εσωτερικό των ΗΠΑ, στην προσπάθεια του προεδρικού επιτελείου να εκτονώσει τους εσωτερικούς ανταγωνισμούς και συγκρούσεις, με φυγή προς την πεπατημένη. Αυτό ωστόσο είναι η μία πλευρά των γεγονότων. Το κυρίαρχο στοιχείο είναι η διατήρηση μιας επιθετικής εξωστρεφούς στρατηγικής, διόλου διαφορετικής από αυτήν που γνωρίζει και εξ αιτίας της οποίας ματώνει εδώ και δεκαετίες ο πλανήτης.

Τέταρτον: Η διπλωματικά ελεγχόμενη αντίδραση της Ρωσίας, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αξιολογείται ανεξάρτητα και αποσυνδεδεμένα από την καθ όλα χλιαρή και περί άλλων τυρβάζουσα αντίδραση της Κινεζικής ηγεσίας, η οποία δείχνει να μην άκουσε την ευθύτατη απειλή που εξαπέλυσε ο Τραμπ στο διάγγελμά του, εναντίον και της Βόρειας Κορέας.

Σε κάθε περίπτωση αναμένονται εξελίξεις. Το ιδιαίτερο για τη χώρα μας είναι πως παραμένει εγκλωβισμένη στην περιδίνηση αυτών των διεργασιών, χωρίς να διαθέτει στρατηγική στόχευση και σχέδιο ανάδειξης και προάσπισης των δικών της εθνικών προτεραιοτήτων.

Κατά τα λοιπά, όλα όσα διαδίδονται από ντόπιους φαφλατάδες και κάθε λογής μυθομανείς και προφητόπληκτους, περί δήθεν προετοιμαζόμενης εκτεταμένης και συντριπτικής απάντησης των Ρώσων, είναι απλώς κουταμάρες για αφελείς.

"ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ"

Παρακολουθείστε ολόκληρη την ενδιαφέρουσα εκπομπή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου