Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Ο κατ ανάθεσην πανωλεθρίαμβος μόλις τώρα ξεκινά

Η προσπάθεια να συγκαλυφθούν πίσω από τις αβροφροσύνες του δείπνου, οι τραγικές συνέπειες μιας "κατ ανάθεσην" διπλωματικής πρωτοβουλίας που εξελίσσεται σε απόλυτο Βατερλώ της εξωτερικής πολιτικής, είναι τουλάχιστον ατυχής...
Γι αυτό καλά θα κάνουν να την εγκαταλείψουν οι προσκυνημένες πέννες που ανέλαβαν εργολαβικά να την διαχειριστούν, με σκοπό να ευνουχίσουν τα μυαλά των ανθρώπων.
Οι διπλωματικές μάχες δεν δίνονται στα δείπνα, από τους πρωταγωνιστές της επιθετικής διπλωματίας. Στα δείπνα απλώς "κλειδώνουν", οριστικοποιούν και απολαμβάνουν το ταμείο τους. Οτιδήποτε πέραν αυτού, δεν είναι παρά καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς.
Σε αυτή τη συνάντηση ο Ερντογάν ξεδίπλωσε το σύνολο της αναθεωρητικής του ατζέντας με τρόπο ιδιαίτερα μεθοδικό.
Η Ελληνική πολιτική ηγεσία, παρέθεσε φιλολογήματα και μια σειρά από ακατάληπτα ιδεολογήματα και αυταπάτες.
Σε αυτή τη συνάντηση, ο Ερντογάν διατήρησε από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή την πρωτοβουλία των κινήσεων. Έριξε το σπόρο που ήθελε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης με τον Παπαχελά, πριν καν πατήσει το πόδι του στην Αθήνα, και παρέδωσε τη σκυτάλη στον Παυλόπουλο για να του κάνει την κατάλληλη πάσα.
Η θλιβερή εικόνα του Έλληνα προέδρου της Δημοκρατίας, που κρατούσε το ένα χέρι του με το άλλο, προφανώς και δεν μπορεί να αντιστοιχηθεί με...
την εικόνα του γεμάτου αυτοπεποίθηση Ερντογάν, ο οποίος ήξερε τι ήθελε και απλώς παραλάμβανε τις κατάλληλες πάσες.
Όχι δεν μας ενδιαφέρει να πλέξουμε το εγκώμιο του Ερντογάν. Αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι να αφυπνίσουμε αναδεικνύοντας την αλήθεια.  
Ο Ερντογάν αποκαθήλωσε την Ελληνική εξωτερική πολιτική, μέσα στο ίδιο το προεδρικό Μέγαρο. Σήμερα η μισή Ελλάδα μιλά για ναυάγιο της Ελληνικής διπλωματίας. Μπορεί άραγε να μιλήσει κανείς για ναυάγιο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής; Προφανώς και όχι...
Η επόμενη μέρα παραδίδει στο διεθνές διπλωματικό στερέωμα μια Ελλάδα σε ρόλο ικέτη για τα αυτονόητα, και μια Τουρκία με δραματικά τροποποιημένη την ατζέντα των απαιτήσεών της.
Η Τουρκία αμφισβήτησε τη Λωζανη μέσα στο προεδρικό Μέγαρο... Η Ελλάδα δεν τόλμησε να αμφισβητήσει ούτε καν το αίσχος της Μαδρίτης μέσα στη δική της την έδρα.
Ο Ερντογάν αμφισβήτησε την εθνική ταυτότητα του Ελληνικού πληθυσμού στη Θράκη και το έκανε μέσα στο προεδρικό Μέγαρο... Η Ελλάδα δεν διανοήθηκε να "παίξει" επικοινωνιακά, ούτε καν με μια στρατηγικής υπόστασης εξαγγελία με αποδέκτη τους Έλληνες πολίτες Πομάκους της Θράκης μας.
Την επόμενη μέρα ο Ερντογάν, δε θα μπορούσε να συγχωρέσει στον εαυτό του την πιθανότητα να εμφανιστεί στη διπλωματική σκακιέρα, με προδιαγραφές που δεν θα ξεπερνούν κατά πολύ, τις προσδοκίες που καλλιέργησε η σημερινή του εμφάνιση.
Την επόμενη μέρα η Ελλάδα, θα συνεχίσει να παραμυθιάζει τους πολίτες της, με την πολυτραγουδισμενη Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.
Η εκτεταμένη αναθεωρητική για το Διεθνές δίκαιο παρέμβαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ, παραπέμπει σε απόλυτα χορογραφημενη απόπειρα γεωπολιτικού εκφυλισμού στην ευρύτερη περιοχή, γι αυτό και δήθεν μη επιδοκιμασίες της αναθεωρητικής ρητορικής Ερντογάν από τους Αμερικανούς, δεν πείθουν κανέναν.
Οι Αμερικανοί επιχειρούν να εκφυλίσουν τις εθνικές οντότητες των αντιπάλων τους στη λογική της επαναδιαίρεσης, αλλά στο "συμμαχικό" γι αυτούς χώρο, τους ενδιαφέρει η "ενότητα" και το ενιαίο του τρόπου της αξιοποίησής του. 
Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, το πρόβλημα δεν είναι οι υποτακτικοί και οι δεδομένοι (και η Ελλάδα είναι δεδομένη αφού φροντίζει απρόσκοπτα γι αυτό το ίδιο το πολιτικό της προσωπικό). 
Το πραγματικό πρόβλημα είναι οι χειραφετημένοι. Και η πατρίδα μας δυστυχώς κεφαλοκλειδώνεται, σπονδή στην επαναχαλιναγώγηση του χειραφετημένου Ερντογάν, που δραπέτευσε από το συμμαχικό σαβουάρ βίβρ και εκβιάζει τους πάντες.
Αναμένονται εξελίξεις και θα είναι ραγδαίες. Η κατ ανάθεσην των Αμερικανών - όπως όλα δείχνουν - διπλωματική πρωτοβουλία την οποία διεκπεραίωσε η Ελληνική κυβέρνηση με την ολέθρια απόφαση να προκαλέσει επίσκεψη Ερντογάν, δεν οδήγησε απλά σε κατάρρευση την Ελληνική εξωτερική πολιτική, αλλά ολόκληρη την εθνική στρατηγική ατζέντα.
Το δείπνο ολοκληρώθηκε... Η μετάβαση στη Θράκη ακολουθεί... Και η στιγμή που θα πρέπει να εκκινήσει η ρευστοποίηση της σημερινής "μπάνκας" οσονούπω φθάνει. Ο Ερντογάν ξέρει τι μάρκες αποκόμισε στο σημερινό μπραντεφερ. Εμείς ξέρουμε κ.κ Παυλόπουλε και Τσίπρα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου