Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Αποκάλυψη: Οι κρίσιμες στιγμές του επεισοδίου στα Ίμια και ο ήρωας - κυβερνήτης

Συγκλονιστικές περιγραφές και μαρτυρίες που αναδεικνύουν το μεγαλείο της ελληνικής ναυτοσύνης, "κτήμα" του ήρωα-κυβερνήτη της Κανονιοφόρου "Νικηφόρος" που με τον "αγέρωχο" πλου του δεν επέτρεψε σε κανένα από τα τέσσερα τουρκικά πλοία να πραγματοποιήσουν το σχέδιο τους που είχε ως ξεκάθαρο στόχο τη δημιουργία ενός θερμού επεισοδίου...



"Παραμείναμε εκεί. Σταθεροί. Τηρήσαμε την πορεία μας. Και δεν κόψαμε ούτε μια στροφή. Αυτό έχει σημασία. Ήταν μια σχεδιασμένη κίνηση από πλευράς τους. Το παλικάρι ανταπεξήλθε όπως έπρεπε." αναφέρει υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΓΕΝ. Προσθέτει δε στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στη γείτονα: |Και δεν είναι μόνος, Υπάρχουν κι άλλοι. Ψυχωμένοι και επαγγελματίες και θαλασσινοί" 

Οι κρίσιμες στιγμές
"Πίσω από τις πόρτες του πλοίου ήταν όλοι έτομοι. Στο κατάστρωμα δεν κυκλοφορούσε κανένας και ήταν όλοι έτοιμοι." θα πει η ίδια πηγή. Θα περιγράψει με...
ανατριαχιαστική λεπτομέρεια τις εγκληματικές κινήσεις των τούρκων, οι οποίες αποτυπώθηκαν στο βίντεο που οι ίδιοι έδωσαν στη δημοσιότητα. 

"Αυτοί ήταν τέσσερις. Ο κυβερνήτης της κανονιοφόρου ακολουθούσε το τουρκικό πολεμικό στις 500 γυάρδες από πίσω και ήταν τα τρία του τουρκικού λιμενικού που προσπαθούσαν να του ανακόψουν την πορεία. Αυτός κρατούσε σταθερή πορεία, ταχύτητα, δεν έκανε κανέναν χειρισμό, δεν αυξομείωσε να δημιουργήσει καμμία σύγχυση ή ενδεχόμενο πρόκλησης ατυχήματος."  Οι τούρκοι όμως είχαν μια ξεκάθαρη επιδίωξη: "Αυτοί τον παρενοχλούσαν έχοντας υψηλότερη ταχύτητα περνώντας από την πλώρη του ακόμη και στα δέκα μέτρα. Στο δεύτερο βίντεο φαίνεται ξεκάθαρα που περνάει η τουρκική SG στα δέκα μέτρα από την πλώρη του." 

Το εγκληματικό σχέδιο βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη: "Όταν βλέπεις έναν να σου έρχεται από δεξιά με μεγάλη ταχύτητα και σε περνάει δέκα μέτρα από την πλώρη, πρέπει να έχεις ολύμπια ψυχραιμία εκείνη τη στιγμή, να μην κόψεις ταχύτητα, να μην στρέψεις το πλοίο σου, να παραμείνεις σταθερός σε αυτό που κάνεις. Θέλει ψυχή για να το κάνεις. Το παλικάρι αυτό απέδειξε ότι έχει ψυχή. Το πλήρωμα του ήταν έτοιμο. Τα πυροβόλα του ήταν έτοιμα, και θα έκανε αυτό που θα έπρεπε να κάνει όταν θα ερχόταν η ώρα. Είναι δεδομένο. Αλλά τον είχαν τέσσερις και τον “παίζανε”. Ένα το πολεμικό και τρεις οι ακτοφυλακίδες του λιμενικού της Τουρκίας. Μόνος του με τέσσερις. Και ήταν ψυχραιμότατος."

Η άγνωστη ιστορία και η παρακαταθήκη
Ο κυβερνήτης της Κανονιοφόρου Νικηφόρος- όπως και οι εκατοντάδες συμφοιτητές του αλλά και όσοι πέρασαν το κατώφλι της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων- είχε δώσει, αρκετά χρόνια πριν, τα διαπιστεύτηρια της ελληνικής ναυτοσύνης. Πριν από, δυο και πλέον, δεκαετίες, ως μέλος της ομάδα μπάσκετ της Σχολής. Υπεύθυνος της ομάδας ένα, από τα πλέον, υψηλόβαθμα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και τότε αρχηγού της ομάδας. Μια εβδομάδα πριν την έναρξη του πρωταθλήματος, προσκαλεί ο επικεφαλής της ομάδας καλαθοσφαίρισης, προσκαλεί στο σπίτι του, τους μπασκετμπολίστες. 

Ανάμεσά τους και ο νυν κυβερνήτης της κανονιοφόρου "Νικηφόρος". Ο πλωτάρχης σήμερα, μπαίνει στο γραφείο του τότε αρχηγού της ομάδας και βλέπει διάφορες αναρτήσεις, κοιτάζοντάς τες με θαυμασμό. Και απευθυνόμενος στον αρχηγό, ναρωτήθηκε εάν όταν μεγαλώσει θα γίνει και αυτός έτσι. Η απάντηση που του δόθηκε από το νούμερο ένα της ομάδας: "Δεν θα γίνεις απλώς έτσι, αλλά ακόμη καλύτερος." 

Και σύμφωνα με τους επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου, ο κυβερνήτης του "Νικηφόρου" απέδειξε με τον πλέον περίτρανο τρόπο αυτή την πρόβλεψη, στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων. "Αυτή ήταν η περιγραφή της συμπεριφοράς ενός 18χρονου παιδιού πριν από είκοσι χρόνια και τώρα 38-39 χρονών ως κυβερνήτης στην Κανονιοφόρο “Νικηφόρος”. Αυτά τα παιδιά είναι μάχιμα. Η γενιά του  δηλαδή. Πρόκειται για εξαίρετο άτομο. Από φτωχική οικογένεια της ελληνικής επαρχίας. Μαχητής. Ηθικότατος μέχρι εκεί που δεν παίρνει. Έχει περάσει δύσκολα."


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου